Navigacija

Praktične vježbe sa studentima SP Građevinarstvo

AktuelnostiGrađevinarstvoNovosti i obavještenjaRadionice i izložbe

Dana 09. novembra 2021. godine u prostorijama Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta, održane su praktične vježbe sa opremom koju je donirala Kompanija Regeneracija prijatelj okoliša d.o.o i ASO d.o.o. 

Praktične vježbe je studentima održao asistent Petar Praštalo u sklopu nastave iz predmeta Osnovi hidraulike, gdje je studentima uz teorijsko dio nastave, prikazan i praktični dio vježbi na konkretnom hidrauličkom sistemu kakav se može sresti u praksi. 

Sistem se sastoji od dva rezervoara prečnika 50cm, spojena sa cjevovodom DN80mm, na čijoj se sredini nalazi zatvarač. U jednom od rezervoara postavljena je mala pumpa pomoću koje se voda prebacuje u drugi rezervoar. 

Praktične vježbe su imale za cilj da studenti povežu teorijska i praktična znanja oko rada sistema pod pritiskom, načinom mjerenja protoka, nivoa vode u rezervoarima, procjene gubitaka i sl.

Donacijom opreme stvoreni su uslovi da se omogući izvođenje praktičnog dijela nastave na konkretnim modelima i na taj način poveća kvalitet nastave i obrazovnog procesa.

 

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/11258/AGGF_vjezbe_Petar_Prastalo__3_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11258/AGGF_vjezbe_Petar_Prastalo__9_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11258/AGGF_vjezbe_Petar_Prastalo__7_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11258/AGGF_vjezbe_Petar_Prastalo__2_.jpg