Navigacija

Poziv za dostavljanje radova za nagradu Piranskih dana arhitekture 2021

AktuelnostiNovosti i obavještenja

Objavljen je poziv za najuspješnije studentske projekte nastale u posljednje dvije godine u državama Centralne Evrope, koje će do kraja oktobra odabrati lokalni selektori. Svaki od 18 pozvanih Srednjoevropskih fakulteta- Grac, Špital, Beč, Banja Luka, Sarajevo, Split, Zagreb, Solun, Budimpešta, Peskara, Trst, Podgorica, Bratislava, Ljubljana, Maribor, Beograd, Novi Sad i AA London - predstavljaju dva studentska projekta.

Selektor studentskih projekata sa Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci je doc. dr Igor Kuvač. On će odabrati dva realizovana ili nerealizovana studentska projekta koji su nastali u posljednje dvije akademske godine (2019/2020 ili 2020-2021). Nominovani projekti će biti dio međunarodne izložbe i dio selekcije za međunarodnu Piranesi studentsku nagradu.

Propozicije:

Projekti se dostavljaju mejlom, u zipovanom folderu, koji je naslovljen imenom i prezimenom autora (ili nazivom grupe autora) koji sadrži:

● jedan pdf fajl (format A3, maks. 2  stranice), sa prilozima koji na najbolji način odgovaraju na postavljene kriterijume - obavezni grafički prilozi i tekstualno obrazloženje;

● jedan word fajl sa izdvojenim tekstualnim obrazloženjem projekta;

● folder sa izdvojenim prilozima (jpg, png, giff, video, ...) koji na najbolji način ilustruju projekat i koji će se koristiti za promociju nagrade na nivou BiH;

● jedan word fajl sa sljedećim podacima na engleskom jeziku: naziv projekta, lokacija i godina izrade, ime i prezime autora (grupe autora), ime i prezime mentora (profesora i saradnika na predmetu), naziv institucije - fakulteta, ime eventualnih saradnika (fotografa ili drugih), ime i prezime kontakt osobe- mejl i br. telefona

Projekti bi trebalo da budu objašnjeni i prezentovani tako da omoguće najvjerniju prezentaciju arhitektonskog djela, a svi prilozi i pojedinačni fajlovi treba da budu imenovani na način da omogućuju lako čitanje projekta.

Rokovi:

Rok za slanje projekata je 18.10.2021. Projekte je moguće dostaviti lično (u papirnoj formi) ili ih u pdf formatu poslati na mejl adresu selektora. Mejl adresa lokalnog selektora je igor.kuvac@aggf.unibl.org, a dostupna je i na: www.pida.si/selectors-and-criteria.

Svaki selektor će odabrati dva projekata do 26.10.2021. koji će biti dio postavke na međunarodnoj  izložbi na Piranskim danima arhitekture u Monfort Galeriji u Piranu, Slovenija. Izložba će biti otvorena od 27. novembra 2021. do 5. januara 2022. 

Odabrani autori će biti obavješteni o selekciji i dobiće detaljnija uputstva od strane organizatora do 28.10.2021. 

Kriterijumi za izbor projekata su:

● integracija sa urbanom ili prirodnom sredinom

● odnos prema kontekstu

● savremeno oblikovanje

● poštivanje prirodne i kulturne baštine

● savremeno razumijevanje tradicionalnih arhitektonskih elemenata

● inovativni detalji

● suptilna i dobro promišljena upotreba boja, tekstura i svjetla

 

Više informacija na: www.pida.si/call