Navigacija

Izložba Collegium Artisticum – Arhitektura 2021 otvorena u Banjaluci

AktuelnostiNovosti i obavještenjaRadionice i izložbe

Sinoć je u Banjaluci otvorena izložba Collegium Artisticum 2021 - Arhitektura, koja na jednom mjestu pokazuje godišnju arhitektonsku produkciju u Bosni i Hercegovini. Ove godine, ona se sastoji od 23 projekta, odabranih od strane međunarodnog stručnog žirija u sastavu Mirna Pedalo (Royal College of Art, London, London), Malina Čvoro (Arhitektonsko- građevinsko- geodetski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci) i Margita Grubiša (studio SKROZ, Zagreb). 

Izložba sadrži različite tipologije projekata uključujući urbanistička rješenja javnih prostora, strateške i participativne urbanističko- arhitektonske projekte, višeporodične i jednoporodične stambene objekte, te javne objekte različitih funkcija, ali sa naglaskom na “malu” arhitekturu i projekte izvan glavnih urbanih centara.

Otvaranje je pratilo stručno vođenje jedne od članica žirija, prof. dr Maline Čvoro, koja je približila način rada žirija u specifičnim uslovima pandemije, stroge kriterijume za ocjenu, te objasnila gotovo sve odabrane radove sa posebnim naglaskom na nagrađene, poput Grand pridž nagrade za projekat MEKTEB (Smailbegovići, Breza) studija Trokut, nagrade za realizaciju za projekat VHLS (Mostar) Filter arhitekture, nagrade za ideju za projekat (MALO) MINISTARSTVO ZNANJA V Arhitekture i druge.

Izloženi projekat Domesticate (Odomaćivanje u javnom prostoru) small SCALE tima Istraživačkog centra za prostor, dobitnik je Specijalnog priznanja za participaciju i aktivizam u arhitekturi i urbanizmu. Iz tog razloga, prije samog otvaranja izložbe, održana je prezentacija novog small SCALE projekta, sa temom Biblioteka ispod krošnji drveća iz okvira #EUREADR programa i sa lokacijom u novom gradskom parku u Banjaluci. Ovo je bila prilika da se publika upozna sa konceptom i specifičnim vrijednostima oba spomenuta projekta direktno od njihovih autora. 

Ovom izložbom Asocijacija arhitekata u BiH i Istraživački centar za prostor teže da otvori širi dijalog o kvalitetu arhitektonske produkcije širom BiH, te podstakne sve profesionalce da učestvuju u podizanju kvaliteta izgrađenog prostora. Igor Kuvač je ispred obe organizacije izrazio zadovoljstvo međusobnom saradnjom i pozvao autore da zajednički formiraju arhitektonsku scenu i podstiču razvoj kulture promišljanja i korišćenja prostora. On je takođe naglasio značaj postojanja ICP prostora (koji omogućuju Grad Banja Luka, te kompanije Knauf, Orfej, Alumil i Dakom), koji je ponovo transformisan u galeriju, te ohrabrio prisutne arhitekte, umjetnike, dizajnere i druge da u tom prostoru slobodno kreiraju različite programe. 

Izložba će biti otvorena do 9. 7. 2021. godine u terminu 17.00-20.00 na adresi ICP prostora (Cerska 2), a svako popodne će imati nove domaćine. Ulaz je slobodan. 

Izložbu podržavaju partneri iz građevinske industrije: Veluks Bosna i Hercegovina, Geberit grupa i Alumil.

*fotografije: Saša Zečević
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/10868/DSC_0110.JPG
  • /uploads/attachment/vest/10868/AGGFIPC.jpg
  • /uploads/attachment/vest/10868/DSC_0129.JPG
  • /uploads/attachment/vest/10868/DSC_0135.JPG
  • /uploads/attachment/vest/10868/DSC_0150.JPG
  • /uploads/attachment/vest/10868/DSC_0186.JPG