Navigacija

Poziv za učešće u evropskom programu razmjene “Erasmus za mlade preduzetnike”

AktuelnostiNovosti i obavještenjaSavez Studenata AGGF

U Bosni i Hercegovini aktivan program Erasmus za mlade preduzetnike (Erasmus for Young Entrepreneurs). Riječ je o programu prekogranične razmjene koji pruža priliku mladim preduzetnicima (i onima koji žele da to postanu) da putuju u zemlje regiona i Evropske unije i tamo sarađuju, uče i stiču iskustva od preduzetnika koji uspješno vode svoja preduzeća. Tokom boravka u inostranstvu, mladi preduzetnici rade po unaprijed dogovorenom planu posjete koji obuhvata kako usavršavanje i razvoj vlastite poslovne ideje i plana, tako i pružanje podršku preduzetnicima domaćinima u poslovima koje oni obavljaju. Tako obe strane imaju koristi od razmjene. 

Eda – Agencija za razvoj preduzeća je jedna od kontakt tačaka programa Erasmus za mlade preduzetnike u BiH koja (potencijalnim) mladim preduzetnicima pruža tehničku podršku prilikom registracije u evropsku bazu preduzetnika, ostvarivanju kontakta, pronalasku preduzetnika domaćina, definisanju plana posjete, a na raspolaganju je tokom cijelog vremena boravka u inostranstvu. U bazi podataka programa „Erasmus za mlade preduzetnike“ je registrovano preko 6.600 preduzetnika domaćina i preko 11.600 mladih preduzetnika iz 50 država, a do sada je uspješno realizovano oko 9.400 posjeta. 

Studenti koji razmišljaju o pokretenju vlastitog biznisa i imaju poslovnu ideju koju žele da provjere i unaprijede, mogu dobiti više informacija o programu i načinu prijave na veb-stranici Erasmus for Young Entrepreneurs , kao i u promotivnim materijalima:

•    EYE – za nove preduzetnike
•    EYE – najvažnije informacije

Za detaljnije informacije o učešću u programu Erasmus za mlade preduzetnike, možete kontaktirati Agenciju za razvoj preduzeća Eda, putem imejla eda@edabl.org ili telefona 051/300-241.

 

Želiš da unaprijediš svoju poslovnu ideju i putuješ u inostranstvo? Može! Evo kako…

Program prekogranične razmjene Evropske unije „Erasmus za mlade preduzetnike“ vam pruža priliku da:

  •  otputujete u neku od zemalja regiona ili Evropske unije  
  •  tamo sarađujete sa iskusnim i uspješnim preduzetnicima  
  •  dobijete dragocjene informacije i savjete koji će vam pomoći da unaprijedite i razvijete svoju poslovnu ideju, poboljšate biznis plan, pokrenete svoj biznis ili unaprijedite postojeći  

Pored ovoga, dobijate i određenu finansijsku podršku za troškove puta i boravka  

Jedan od mladih preduzetnika koji je iskoristio ovu priliku je Mladen Šarac sa Pala. On ima namjeru da otvori agenciju koja bi pružala usluge prevođenja, pa se prijavio na program „Erasmus za mlade preduzetnike“ i pronašao preduzetnika – domaćina, Agenciju Laurus Translations iz Beograda. 

O svom iskustvu Mladen kaže:

„Moja posjeta odlično napreduje. Saradnja sa vlasnikom agencije, g. Stojkovim je odlična. Upijam znanje i sve zapisujem. Mislio sam da je prevođenje i cijela organizacija agencije vrlo jednostavna, ali se ispostavilo da je ovo prava mala fabrika i da je potrebna ogromna organizacija sa mnogo planiranja da se sve stigne. Zaposlenima pružam podršku u jednostavnijim poslovima, dorađujem i poboljšavam svoj biznis plan, a smislio sam i nekoliko ideja kako digitalizovati određene procedure kad pokrenem svoju firmu.“

Ako razmišljate o pokretanju svog biznisa ili ste ga pokrenuli u prethodne 3 godine, volite da putujete i želite da proširite mrežu svojih kontakata, iskoristite priliku i prijavite se za učešće u programu „Erasmus za mlade preduzetnike“.

Edin tim Vam pruža podršku u procesu registracije, pronalaska preduzetnika domaćina, kao i same razmjene. 

  Informacije o programu i načinu prijave su dostupne na veb-stranici Erasmus for Young Entrepreneurs , kao i u promotivnim materijalima:

•    EYE – za nove preduzetnike
•    EYE – najvažnije informacije

  Za detaljnije informacije, kontaktirajte Agenciju za razvoj preduzeća Eda, putem imejla eda@edabl.org ili telefona 051/300-241.