Navigacija

Projekat Hatinac

AktuelnostiNovosti i obavještenja

Dinamični Studijski program Arhitektura na Arhitektonsko- građevinsko- geodetskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci, u okviru redovne nastave na svim godinama studija redovno donosi inspirativne zadatke i zanimljive sadržaje. Jedan od njih, tokom ljetnog semestra akademske 2020/21. godine je projekat “Hatinac. iza struktura”, koji se bavi transformacijom naselja Hatinac u Bihaću. 

Cilj projekta "Hatinac. Iza struktura" je istraživanje etnografskog prodora u društveno tkivo iza struktura (vidljivog i očiglednog), bihaćkog naselja Hatinac i stvaranje alata za istraživanje kroz saradnju različitih aktera ( studenti, nastavnici, nezavisni praktičari, gradska uprava, mjesna zajednica). Pritom se čini važnim afirmisati multidisciplinarne procese kroz traženje projektnog zadatka u okviru kojeg se otkrivaju slabosti, prijetnje i izazovi. Lokalna gradska geografija služi kao tematski okvir za definisanje alternativnih metodoloških protokola, koji bi se vizualizovali i materijalizovali za potrebe završne izložbe kroz različite medijime, a zatim simpozijum i publikaciju.

Projekat se na AGGF-u realizuje kroz semestralni zadatak na predmetu Urbana struktura i rekonstrukcija, u osmom semestru studija Arhitekture. Studenti učesnici su Jovana Lekanić, Anja Savić i Đorđe Đurić uz mentorstvo nastavnika prof. dr Maline Čvoro i saradnika, dr Igora Kuvača. Mala grupa studenata i mentora imaju priliku da rade zajedno sa studentima i stručnjacima iz cijele BiH među kojima su predstavnici organizatora- Krak- centra za savremenu kulturu i Asocijacije arhitekata u BiH, a zatim Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Internacionalnog univerziteta Burč, Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo i Tekstilnog odsjeka Univerziteta u Bihaću.  
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/10606/Projekat_Hatinac_AGGF__1_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/10606/Projekat_Hatinac_AGGF__2_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/10606/Projekat_Hatinac_AGGF__3_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/10606/Projekat_Hatinac_AGGF__4_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/10606/Projekat_Hatinac_AGGF__5_.jpg