Navigacija

IN MEMORIAM - prof. dr Dobrivoje Tošković (1927-2021)

AktuelnostiNovosti i obavještenja

Otišao je velikan, srpski urbanista svjetskog glasa, istaknuti naučnik, humanista, naš dragi profesor i iskreni prijatelj.

Idejni tvorac master plana Nove Kalkute u Indiji (1964) koji je imao rijetku priliku da učestvuje u izgradnji novog grada za 200 000 stanovnika, od ideje do njene realizacije, vizionar i kreator moderne urbanizacije Libije i Tanzanije, predavač na univerzitetima u Iraku, Holandiji i Finskoj, svojom internacionalnom profesionalnom i akademskom karijerom, pokazao je svu širinu znanja i struke, promovišući univerzalne vrijednosti i principe modernog urbanizma u različitim zemljama i kulturama, poštujući njihovu tradiciju i kontekstualne vrijednosti i kosmopolitski duh prijateljstva. Bio je ambasador bez dekreta, koji je svojim likom i djelom dao značajan društveni, kulturni, naučni i tehnički doprinos zemljama u kojima je radio, predstavljajući tako na najbolji način i svoju zemlju. 

Istovremeno, Srbija je bila i ostala u njegovom srcu, a ljubav prema svom narodu snažna i neodstupna. Svojim stručnim i akademskim radom, ostavio je neizbrisiv pečat u razvoju urbanističke misli i prakse na prostoru zemlje kojoj je pripadao. Kao planer urbanista, učestvovao je u izradi brojnih urbanističkih planova gradova Srbije i dao značajan doprinos razvoju metodologije urbanističkog planiranja na našim prostorima. Objavio je seriju značajnih knjiga koje se koriste kao vrijedna literatura u  izučavanju urbanizma i planiranja prostora na studijama arhitekture, te članaka i drugih tekstova koji bogato oslikavaju njegovu urbanističku ideologiju. Bio je profesor na Geografskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, Evropskom centru za mir i razvoj u Beogradu i Arhitektonsko-građevinskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci, naučni saradnik Instituta za arhitekturu i urbanizam Srbije i član brojnih strukovnih i akademskih udruženja i tijela. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, među kojima i Velike nagrade arhitekture za životno djelo, Saveza arhitekata Srbije (2016), i povelje za uspješno planiranje, projektovanje i realizaciju nove Kalkute (1990), Instituta arhitekata Indije.

Prof. Tošković je dao nesebičnu podršku osnivanju i razvoju Arhitektonsko-građevinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, gdje je do 2004. god. izvodio nastavu na osnovnom i magistarskom studiju arhitekture. Bio je profesor, mentor i član komisija brojnim studentima, magistrima i doktorima nauka koji su razvijali svoj profesionalni i akademski put uz budno oko profesora, njegove dragocjene savjete protkane bogatim iskustvom, najvišim standardima struke, nauke i akademske etike. Dao je značajan doprinos razvoju akademske i stručne zajednice iz oblasti arhitekture i urbanizma na prostorima Republike Srpske, kada je to najviše trebalo i zalagao se za njeno povezivanje i saradnju sa Srbijom. Svojim ogromnim pregalaštvom na polju urbanizma, neiscrpnom energijom kojom je zračio, bistrog uma, britke riječi, istovremeno protkan ljudskom toplinom i dobrotom, bio je cijenjen i voljen, gdje god se nalazio.

Bila je velika čast i privilegija poznavati prof. Toškovića, biti sudionik grandiozne misije koju je kao urbani planer, profesor i naučnik imao i učiti od njega. Njegov životni put je za sve nas bio i ostao vrijedan divljenja i inspiracije. Neka mu je vječna slava i hvala!


Kolektiv Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci

Slike

  • /uploads/attachment/vest/10342/AGGF-Dobrivoje_Toskovic.jpg