Navigacija

“Fakultet je naša najvažnija tvornica” [1]

AktuelnostiArhitekturaNovosti i obavještenjaRadionice i izložbe

Putujuća multimedijalna izložba „Industrijalizacija u toku“ koju je pripremio kreativni tim stručnjaka iz oblasti istraživanja i interpretacije baštine iz Bosne i Hercegovine uz podršku Evropske unije, nakon Sarajeva i Mostara, doputovala je u Banju Luku. Izložba može da se pogleda u Domu omladine do subote, 24.10.2020. Ulaz na izložbu je slobodan. Lokalni domaćin izložbe je Istraživački centar za prostor, a na postavci i stručnim vođenjima su učestvovali studenti našeg fakulteta.

Izložba „Industrijalizacija u toku“ organizovana je u okviru dugogodišnjeg djelovanja i misije Fondacije Kulturno nasljeđe bez granica BiH, u saradnji sa Evropskom unijom, a za očuvanje kulturnog nasljeđa. Njen cilj je da se kroz nekoliko tematskih cjelina (Moderna vremena dolaze, Na šinama napretka, Da nam živi, živi rad, Proizvedeno u BiH i Industrija danas, kako dalje?) prikaže istorijski razvoj bosanskohercegovačke industrije, ukaže na njen značaj u modernizacijskim procesima i razvojnim tokovima bh. društva od kraja 19. vijeka do danas, te da se skrene pažnja na industrijsko nasljeđe BiH koje čini dio evropske kulturne baštine.

“Izložba je nastala kao rezultat istraživanja, potom odabira i prezentovanja različitih sadržaja: fotografija, dokumenata, audiovizuelnog materijala i predmeta kojima smo željeli ‘ispričati priču’, prenijeti poruku, naročito mladima, o važnosti industrije u Bosni i Hercegovini, o njenom uticaju na kulturu sjećanja i vrijeme napretka, uz želju da potaknemo promišljanje o industriji i industrijskom nasljeđu danas”, istakla je Amra Čusto, istoričarka i članica kreativnog tima izložbe.

Izložba je uključila više istraživača iz nekoliko različitih oblasti direktno vezanih za temu i produkciju izložbe.

„Kroz multimedijalnu, putujuću izložbu pokušavamo raditi na promociji nastanka i istorijskog razvoja Evropske unije sa naglaskom na industrijsku saradnju između zemalja EU i Bosne i Hercegovine kroz četiri industrijske revolucije, te promociji saradnje i jačanja zajedničkih veza Bosne i Hercegovine i ostatka Evrope,“ naglasio je Boris Trapara, arhitekta i član projektnog tima.

„Govoreći o razvoju fabrika Jelšingrad i Čajavec, te izgradnji pruge Banja Luka- Dobrljin, kao prvoj dionici željeznice kroz Bosnu i Hercegovinu, Banja Luka je takođe mapirana kao jedan od velikih bh. industrijskih centara prošlog vijeka. S obzirom da je industrijalizacija uticala na sve druge razvojne procese u gradu, ona je dio kolektivne memorije i zato je izložba zanimljiva za veliki broj građana,“ ističe Igor Kuvač, u ime lokalnog organizatora.

Multimedijalna putujuća izložba, nakon Banjaluke putuje u Zenicu, gdje bi trebalo da bude postavljena tokom novembra.

[1] Emerik Blum, osnivač i prvi direktor Energoinvesta, Citat sa izložbe

Slike

  • /uploads/attachment/vest/10100/AGGF_PLAKAT.jpg
  • /uploads/attachment/vest/10100/AGGF_COVER.jpg
  • /uploads/attachment/vest/10100/AGGF_tvornica_2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/10100/AGGF_tvornica_1.jpg