Navigacija

OŽIVLJAVANJE KAMENOG SELA

AktuelnostiNovosti i obavještenjaRadionice i izložbe

Izložba ”Oživljavanje kamenog sela” biće otvorena u Muzeju Republike Srpske u petak 14. februara 2020. godine u 13 časova. Autor izložbe je Elena Vasić Petrović.

Izložba je dio reprezentativnog dijela projekta “Oživljavanje kamenog sela”, koji je dobitnik granta ”Evropske priče o nasljeđu”, potprograma manifestacije ”Evropski dani kulturne baštine” za 2019. godinu. Prvi dio ovog projekta realizovan je u oktobru 2019. godine u selu Gostuša, u vidu konzervatorskog kampa i stručne konferencije.

U okviru Generalne skupštine u Strazburu, u oktobru mjesecu 2019. godine u ”Palati Evropa”, priznanje je dodjeljeno Eleni Vasić Petrović i "Fondaciji arhitekta Aleksandar Radović" u konkurenciji 84 evropske priče. Tokom ceremonije dodjele nagrada, odabrani projekti su predstavljeni pred velikim auditorijumom evropskih zvaničnika i stručnjaka iz predmetne oblasti. Ovo je prvi i jedini nagrađeni projekat iz Srbije, čime je “Gostuša” još jednom briljirala među najboljim ostvarenjima iz oblasti zaštite kulturnog nasljeđa u Evropi.
Projekat zaštite sela Gostuša dobitnik je i nagrade Evropa Nostra i gran-prija Evropske unije za 2016.godinu.

Na otvaranju izložbe “Oživljavanje kamenog sela” u Muzeju Republike Srpske u petak, 14. februara, govoriće predstavnice Fondacije Elena Vasić Petrović, autor izložbe i rukovodilac projekta, i Danijela Mladenović, učesnik u projektu.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/9207/Gostusa_AGGF.jpg

Fajlovi