Navigacija

KROOV 2018

AktuelnostiArhitekturaRadionice i izložbe

KROOV 2018 je festival koji ima za cilj iskoristi javne površine u svrhu promovisanja umjetnosti i kulture. Ove godine aktivira se ravni krov Narodnog pozorišta i provodi 5 umjetničko-edukativnih radionica: arhitekture, muzike, ilustracije, grafičkog dizajna i književnosti, počevši od 07. maja, pa do 15. juna.

Prije dvije godine, ekipa iz nezavisne umjetničke galerije u Banjaluci, art klub Prostor, pokrenula je priču o prvom eko festivalu u našem gradu, pod nazivom Krov Fest. Ove godine je ovaj festival transformisan u Kroov 2018. 

Deset studenata arhitekture sa AGGF-a, svih godina studija, učestvuju na ovogodišnjoj radionici ROOFTECTURE koju vodi arhitekta i dizajner Aleksandra C. Ivanković. U periodu od 7. do 18. maja, oni će transformisati krov Narodnog pozorišta RS u svrhu korištenja za naredne radionice, a sa mogućnosti korištenja i posjetilaca Teatar festa koji se paralelno održava u samom pozorištu. Osnovna ideja je reciklaža, ali će se raditi i sa drvnom građom. Očekuje se da studenti kroz ovu radionicu prođu put od koncepta, ideje, projektovanja, do samog izvođenja.

Svečano otvaranje uz muzički događaj je 19. maja u 20.00 časova. 

Dalje slijede radionica kreativnog pisanja bajki za odrasle sa Karmelom Špoljarić, radionica ilustarcije za odrasle akademske slikarke Nataše Konjević, radionica zvuka za djecu i odrasle muzikologa Mirsade Zećo, radionica maski za djecu dizajnera Aleksandra Saše Škorića.

Zvanično zatvaranje je 15. Juna u 20.00 h uz muzički događaj.

Projekat Kroov podržava Ambasada Švicarske u BiH, a provodi ga organizacija Art klub Prostor.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6225/KROOV_2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/6225/KROOV_4.jpg
  • /uploads/attachment/vest/6225/KROOV_3.jpg
  • /uploads/attachment/vest/6225/KROOV_5.jpg
  • /uploads/attachment/vest/6225/KROOV_1.jpg