Navigacija

STUDENTIMA GEODEZIJE OMOGUĆENA PRAKSA U RUGIPP-u

AktuelnostiNovosti i obavještenja

Vršilac dužnosti direktora Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Bosiljka Predragović i dekan Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci prof. dr Brankica Milojević potpisali su 15. decembra 2017. godine u Banjaluci sporazum o saradnji Uprave i fakulteta. 

Sporazumom se definišu opšti okviri, oblici i vidovi naučne, nastavne i stručne saradnje između strana potpisnica, a najmanje jednom godišnje će se utvrđivati program realizacije saradnje za tekuću godinu. 

Sporazumom je predviđena razmjena iskustava i dostignuća u naučnom, stručnom i nastavnom (obrazovnom) radu, zajednička organizacija i realizacija naučnih i stručnih istraživanja, zajednički rad na izdavanju naučnih i stručnih monografija, organizovanju i učešću na naučnim i stručnim simpozijumima, konferencijama i seminarima u zemlji i inostranstvu, te pružanje pomoći naučnim i stručnim radnicima za potrebe naučno-istraživačkog rada. 

Prema potpisanom sporazumu Uprava i Fakultet sarađivaće i na rješavanju konkretnih stučnih zadataka, na izradi i praćenju realizacije strateških, programsko-planskih i normativnih akata, u primjeni teoretskih saznanja u praksi i obuci kadrova, korištenju instrumenata, opreme, softvera, podataka, geodetskih podloga i raznih geodetsko-topografskih materijala za potrebe nastavnog procesa, u organizovanju stručne prakse za studenate, te na realizaciji stručnih posjeta institucijama u zemlji i inostranstvu u okviru obrazovanja i organizaciji zajedničkih stručnih predavanja. 

Dekan Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci prof. dr Brankica Milojević navela je da je na ovom fakultetu u proteklih deset godina diplome steklo 186 inženjera geodezije, te četiri mastera.

Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove i ranije je sarađivala sa Arhitektonsko-građevinsko-geodetskim fakultetom, a najbolji studenti prve generacije na odsjeku geodezija su dobili priliku da odrade pripravnički staž u ovoj Upravi. 

Sporazum o saradnji između Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove i Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta naknadno će potpisati i vršilac dužnosti rektora Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin. 

Sličan sporazum o saradnji, u narednom periodu trebao bi da bude potpisan i sa Pravnim fakultetom Univerziteta u Banjaluci.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7202/RUGIP_sporazum.jpg