Navigacija

Info o studentskom konkursu SP Arhitektura

AktuelnostiArhitektura

Primjena teoretskih znanja, stečenih na fakultetu, u praksi i u realnom kontekstu je sve veći izazov za studente koji stupaju u svijet tržišta rada nakon završenog studija. Svjesni ovakvih problema, na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu su u saradnji sa Smart Office Coworking-om odlučili da pruže priliku studentima arhitekture da teoriju svoje profesije pretoče u stvarnost. Semestralni zadatak na jednom od predmeta kod nastavnika doc. dr Maline Čvoro na studijskom programu Arhitektura, pretvorio se u interni studentski konkurs čije najbolje rješenje će se izvesti u stvarnom prostoru i za stvarne korisnike.

Stud_konkurs_Arh (1)

Naime, studenti treće i četvrte godine arhitekture su dobili zadatak da isprojektuju vanjski prostor poslovne zajednice koja na jednom mjestu okuplja frilensere, slobodne kreativce i nezavisne profesionalce, u radnoj sredini znanoj pod imenom Smart Office Coworking BL. Tokom tri mjeseca, počevši od oktobra pa sve do januara, te radeći na svojim idejnim rješenjima, studenti su se sreli sa procesom realnog projektovanja: sa zadatim prostornim okvirom, investitorima koji su imali svoje specifične zahtjeve, te sa ograničenim budžetom za finansiranje intervencije. Uklapajući svoje ideje i dajući lični pečat rješenju, neophodno je bilo i da se nadovežu na unutrašnji prostor projektovan od strane Lu Architcts, Lazara Stanišljevića i Une Dakić. Izazov je bio ispoštovati lične doživljaje i zamisli, ali istovremeno dobiti rješenje vanjskog prostora koji će da djeluje kao produžetak postojećeg enterijera. Takmičarski karakter čitavog projekta zahtjevao je od četrnaest timova, da pored grafičke predstave ideje, svoje radove prezentuju i brane ispred članova žirija, sastavljenog od predstavnika Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta i Smart Office Coworking-a. Analizirajući određene parametre razvoja i nastanka idejnih projekata kao što su: kreativnost, udobnost, funkcionalnost, fleksibilnost i atraktivnost rješenja, kao konačan rezultat izabrana su dva pobjednička rješenja.

Stud_konkurs_Arh (2)

Autori najboljih rješenja: Dajana Papaz, Milica Borić, Nebojša Jeremić, Neda Medić i Šebić Đorđe, pored realizacije projekta koja će se desiti na proljeće , dobili su mogućnost besplatnog, jednomjesečnog korištenja radnog prostora i benefite Smart Office-a. Iskustvo koje su dobili svi studenti tokom tri mjeseca rada na projektu i saradnje sa korisnicima ove kreativne zajednice je od izuzetne važnosti. Konkurs je učesnicima pružio nova znanja i kontakte, predstavlja uvod u aktivnosti koje mogu biti odskočna daska za dalje djelovanje studenata, za izlazak iz okvira fakultetskog rada i djelovanja te upoznavanje sa stvarnim uslovima i zahtjevima tržišta. Mogućnost pokazivanja naučenog i stvaranje referenci se realizuje istovremeno sa sticanjem teorijskog znanja u školi. Prilika za studente ima, samo se treba izboriti za njih.

Autori priloga su: Nastavnik, doc.dr Malina Čvoro
                              Student demonstrator, Maja Medić

Slike

  • /uploads/attachment/vest/4160/Stud_konkurs_Arh-3.jpg