Navigacija

DANI ARHITEKTURE '16

Aktuelnosti

Drugi put u Banjaluci uz podršku Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta u Banjaluci od 10. do 12. juna 2016.  organizujemo Dane arhitekture. Ove godine Istraživački centar za prostor u saradnji s prijateljima iz organizacije ,,l-i-f-t prostorne inicijative”  definisao je zajedničku temu za‪ Dane arhitekture 2016. u Sarajevu i Banjaluci – Arhitektura ispred investicije. Tema ovogodišnjih Dana u žižu stavlja problem transformacije savremenog grada u odnosu na različite aspekte koji definišu arhitektonsku i urbanističku produkciju.

Očekujte nekoliko dana sjajnih izložbi i predavanja stranih i domaćih arhitekata

https://icprostor.wordpress.com/dani-arhitekture/   Dani arhitekture plakat

Arhitektura ispred investicije

Arhitektura kao multidisciplinarna nauka i specifična vrsta umjetnosti je predoodređena da reflektuje stanje društva i sredine. Rad arhitekata bi trebao biti odraz pomenutih stvari, ali takođe i doprinos estetskoj impresiji grada. Trenutni sistem koji podržava savremeni način života i razmišljanja stavlja znak pitanja na kvalitet arhitektonskih radova.

Teško je razumjeti kako savremeni arhitekti sarađuju sa sistemom. Da li je snaga njihovih radova i ideja prevazišla skoro neprobojan zid investicija ili je još uvjek zarobljena iza staklenih fasada trgovačkih centara?

Interesantno je prodiskutovati način na koji se arhitekte odnose prema investitorovim željama i idejama, kako se postiže određeni kompromis i na kraju u realizaciji kako se izvodi objekat koji zadovoljava obe strane. Kako su investitorove želje jako često u suprotnostima sa arhitektinim rasprave o toj temi mogu se jednostavno pokrenuti.

Arhitektura nam pokazuje na dnevnoj bazi da može biti na korak ispred investicije. Njena vrijednost i potencijal moraju pobjediti u ovoj trci. Rad urbanista I arhitekata je vrlo kompleksan, jer kvalitet života zavisi od njih. Zbog pomenutih razloga tema Dana arhitekture 2016 je “Arhitektura ispred investicije”.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/2685/Dani-arhitekture-plakat.jpg
  • /uploads/attachment/vest/2685/Dani-arhitekture-cover.jpg