Navigacija

Na AGGF-u održana Nacionalna radionica „Prirodom inspirisana rješenja za smanjenje rizika od poplava i suša”

Konferencije i skupoviAktuelnostiGrađevinarstvoNovosti i obavještenjaRadionice i izložbe

U petak 17. maja 2024. godine, na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu u Banjoj Luci, održana je nacionalna radionica „Prirodom inspirisana rješenja za smanjenje rizika od poplava i suša”. Na početku radionice učesnicima su se obratili Tamara Sudar, član projektnog tima Građevinskog fakulteta u Beogradu na projektu RECONECT, prof. Saša Čvoro, dekan Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta, gospodin Milan Gavrić, predstavnik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i docent Andrijana Todorović sa Građevinskog fakulteta u Beogradu.

Na radionici je predstavljen projekat RECONECT i njemačko iskustvo u zaštiti grada Hamburga od poplava (prof. Nataša Manojlović, TUHH). Budući da je ove godine u maju navršeno 10 godina od katastrofalnih poplava koje su zadesile BiH i region, jedan dio radionice bio je posvećen sumiranju razmjera ove poplave (Vujadin Blagojević, Zavod za vodoprivredu Bijeljina), kao i aktivnosti u zaštiti od štetnog dejstva voda u vidu strukturnih mjera (Milan Gavrić, Marko Krneta i Marko Cupać, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede) i nestrukturnih mjera (Goran Bosankić, UNDP BiH) preduzetih u posljednjih 10 godina. Predstavljeno je i gazdovanje šumama i prirodom inspirisana (PI) rješenja u BiH (prof. Marijana Kapović Solomun, Šumarski fakultet) i predstudija izvodljivosti za primjenu PI rješenja na slivu rijeke Vrbanje u BiH - istraživanje rađeno u sklopu projekta RECONECT (Tamara Sudar, Građevinski fakultet u Beogradu).

Rješenja inspirisana prirodom (Nature Based Solutions) koja koriste prirodne procese za smanjenje ranjivosti zajednica, predstavljaju održiv pristup upravljanju rizikom od poplava. Na radionici su razmatrani ključni problemi i prepreke za sprovođenje projekata prirodom inspirisanih rješenja u Bosni i Hercegovini, koji su prepoznati tokom prethodnih radionica u okviru RECONECT projekta: nedostatak finansija, nedostatak znanja, svijesti i razumijevanja javnosti o PI rješenjima kao i prijedlozi za rješavanje tih problema. Učesnici nacionalne radionice su imali priliku da analiziraju rezultate projekta, prepreke i preporuke za njihovo prevazilaženje.

Projekat RECONECT bavi se demonstracijom efekata prirodom inspirisanih rješenja za smanjenje hidrometeoroloških rizika i mogućnostima za njihovo širenje i primjenu u ruralnim i prirodnim sredinama. U projektu učestvuje više od 36 partnera iz različitih zemalja. U Bosni i Hercegovini je sliv rijeke Vrbanje izabran kao sliv na kome je moguće primijeniti ovakav koncept u smanjenju rizika od poplava.

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/13284/1.png
  • /uploads/attachment/vest/13284/2.png
  • /uploads/attachment/vest/13284/3.png
  • /uploads/attachment/vest/13284/4.png
  • /uploads/attachment/vest/13284/5.png
  • /uploads/attachment/vest/13284/6.png
  • /uploads/attachment/vest/13284/7.png