Navigacija

Projekat AGGF-a "Mlin kulture" u reportaži RTRS-a

AktuelnostiNovosti i obavještenjaRadionice i izložbe

Studentski projekat (Hidroelektrana) i Mlin kulture, Delibašino selo, Banja Luka, 2023, je kao jedan od dva odabrana projekta sa Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci za predstavljanje na Piranskim danima arhitekture 2023, ponovo probudio pažnju javnosti za ovaj vrijedan prostor. To je bio povod za reportažu u emisiji Banjalučka panorama na Radio-televiziji Republike Srpske u kojoj su govorili autori projekta, studenti Aleksandar Marić, Isidora Komljenović i Anastasija Šarenac, mentorka projekta prof. dr Milijana Okilj i komesar za izbor projekata doc. dr Igor Kuvač.

Podaci o projektu

(Hidroelektrana) i Mlin kulture, Delibašino selo, Banja Luka, 2023

Autori: Aleksandar Marić, Nemanja Petković, Isidora Komljenović, Anastasija Šarenac, Mentori: prof. dr Milijana Okilj i Milica Malešević, viši asistent

Projekat (Hidroelektrana) i Mlin kulture u Delibašinom selu u Banjoj Luci, tretira dobro poznatu temu, koja je već bila predstavljena na Piranskim danima arhitekture 2019. Bio je to završni rad drugog ciklusa studija studijskog programa Arhitektura i urbanizam, autora Slobodana Peulića. Ovaj prostorni poligon, koji obuhvata Mađirsko polje- Mađirsku/Trapisku šumu- Delibašino selo- Trapiste, je, od inicijative za urbanu transformaciju Delibašinog sela Istraživačkog centra za prostor iz 2017. godine, bio predmet istraživanja tri generacije studenata spomenutog studijskog programa. 

Na ovim osnovama, grupa ANIA, na mjestu starog objekta projektuje (Hidroelektranu ) i “Mlin kulture” i ponovo ukazuje na sve vrijednosti ovog slojevitog prostornog kompleksa sa velikim potencjalom za razvoj u funkciji kulture, edukacije, turizma, rekreacije. Kreativna upotreba poznatih tehnika i alata zaštite i revitalizacije graditeljskog nasljeđa, poštivanje prirodnog i fizičkog konteksta, te vizija  široke slike prostora, rezultira jednim vrijednim projektom. Ovaj svojevrsni Muzej tehničke kulture je zapravo hibridni višefunkcionalni prostor, koji objedinjuje kulturu, umjetnost, obrazovanje, rad, zabavu, turizam, odmor i uživanje za sve generacije tokom cijelog dana i u svim godišnjim dobima, te tako postaje vrijedan javni gradski prostor i polazište za dalje istraživanje i održivi razvoj ovog prostornog poligona. Zrelost pristupa, strateško razmišljanje za razvoj širokog područja, suptilno izgrađen  odnos prema prirodnom i graditeljskom nasljeđu, fini arhitektonski senzibilitet i cjelokupna prezentacija projekta su na vrlo visokom i profesionalnom nivou.

 

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/12972/AGGF_Hidrocentrala__6_.png
  • /uploads/attachment/vest/12972/AGGF_Hidrocentrala__12_.png
  • /uploads/attachment/vest/12972/AGGF_Hidrocentrala__10_.png
  • /uploads/attachment/vest/12972/AGGF_Hidrocentrala__9_.png
  • /uploads/attachment/vest/12972/AGGF_Hidrocentrala__1_.png
  • /uploads/attachment/vest/12972/AGGF_Hidrocentrala__2_.png
  • /uploads/attachment/vest/12972/AGGF_Hidrocentrala__4_.png
  • /uploads/attachment/vest/12972/AGGF_Hidrocentrala__8_.png