Navigacija

Studijska posjeta selu Medna

AktuelnostiArhitekturaNovosti i obavještenjaRadionice i izložbe

Studenti arhitekture sa Arhitektonsko – građevinsko- geodeteskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci obišli su selo Medna, Oština Mrkonjić Grad u okviru projekta dokumentovanja, prezentacije i prijedloga revitalizacije sela. Projekat je formulisan u letnjem semestru  školske 2023/2024. godine u okviru nastave na izbornim predmetima na IV godini studija: Dokumentovanje arhitektonskog nasljeđa, Arhitektura danas i Intervencije na istorijskim građevinama, a u saradnji studenata i nastavnika sa stanovnicima sela i predstavnikom lokalne zajednice g. Milenkom Milekićem. Ovaj projekat je koncipiran u skladu sa razumevanjem da arhitekti mogu svojim znanjem i veštinama da pomognu obnovu sela, vrednih istorijskih građevina i da unaprede kvalitet života zajednice i njenih stanovnika. Priprema projekta je trajala više meseci, a projektni zadatak je koncipiran i sastoji se iz tri celine:

1.    Snimanje postojećeg stanja i dokumentovanje vrednog istorijskog arhitektonskog nasljeđa u selu Medna kao ključnog dela njihovog očuvanja.  Izrada tehničke dokumentacije i evidentiranje objekata nasleđa su sastavni deo obrazovanja studenata arhitekture.
2.    Prepoznavanje vrednosti izgrađenih i prirodnih resursa sela Medna, njegova revitalizacija i obnova ambijentalne celine i tradicionalne kulturne baštine. Koncept revitalizacije je zamišljen kao obnova lokalne ekonomije, uređenje otvorenih javnih površina, vraćanje identiteta mestu i obnova objekata. Posebna pažnja se posvećuje zaštiti i uređenju predela kao vrednom neobnovljivom resursu.
3.    Obnova građevinskog fonda podrazumeva rekonstrukciju najznačajnijih objekata u selu poštujući tradicionalnu gradnju sa što manje agresivnih intervencija na njima. Obnova objekata podrazumeva vraćanje delatnosti koje su bile osnova razvoja u prošlom periodu. Obnova graditeljskog fonda i delatnosti može oživeti selo i vratiti ljude. 

Terenska radionica i obilazak lokacija je bila organizovana dana 29.02.2024. godine sa studentima i predmetnim nastavnicima prof. dr Miroslavom Malinovićem i doc. dr Jasnom Guzijan. Terenski obilazak je podržala lokalna zajednica na čelu sa gospodinom Milenkom Milekićem koji je studentima predstavio resurse sela i istorijski razvoj. 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/13159/DSC_0037_cr.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13159/DJI_0925.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13159/DJI_0926.jpg