Navigacija

Studenti arhitekture u obilasku izložbe posvećene zemljotresu

AktuelnostiNovosti i obavještenjaSavez Studenata AGGFRadionice i izložbe

Studenti studijskog programa Arhitektura sa Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci posjetili su izložbu „Zemljotres u Banjaluci – 1969, solidarnost, obnova i izgradnja,“ koja je postavljena u izložbenom salonu Svetislava Tise Milosavljevića u Kulturnom centru „Banski dvor“ u Banjoj Luci. Izložba je zajednički projekat Arhiva Republike Srpske, Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske i Udruženja arhivskih radnika Republike Srpske, a realizuje se pod pokroviteljstvom Grada Banjaluka.

Izložbu čine dva segmenta: istorijsko-arhivski i umjetnički. Istorijsko-arhivski segment izložbe prikazuje razvoj Banjaluke kroz rušenja, obnavljanja i građenja još od otomanskog perioda sa fokusom na period od Drugog svjetskog rata do 80ih godina 20. vijeka. Umjetnički segment izložbe obuhvata odabrana djela iz kolekcije Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, koja su u Banjaluku prispjela u „Akciji solidarnosti likovnih umjetnika Jugoslavije i svijeta“.

Autor arhivske postavke izložbe je arhivista-informatičar Saša Đukić iz Arhiva Republike Srpske, a umjetničke, viša kustoskinja Žana Vukičević iz Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske. Izložbu prati obimna dvojezična publikacija sa istorijskom ekspozicijom i raspravnim tekstom čiji je autor mr Vladan Vukliš, viši arhivista i pomoćnik direktora Arhiva Republike Srpske, kao i tekstom Žane Vukičević i katalogom odabranih djela.

Studente su kroz izložbu vodili mr Vladan Vukliš i Maša Čavić, kustoskinja Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske. Studenti su izložbu posjetili u dva termina, 14.11. i 18.11.2019. godine, a u organizaciji dr Miroslava Malinovića, docenta, šefa Katedre za istoriju i teoriju arhitekture i zaštitu graditeljskog nasljeđa. 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/8810/AGGF_izlozba_zemljotres_u_Banjoj_Luci_3.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8810/AGGF_izlozba_zemljotres_u_Banjoj_Luci_2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8810/AGGF_izlozba_zemljotres_u_Banjoj_Luci_4.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8810/AGGF_izlozba_zemljotres_u_Banjoj_Luci_1.jpg