Navigacija

PARADOKS MJESTA - PROJEKCIJA FILMA VENECIJANSKI SINDROM I PANEL DISKUSIJA

AktuelnostiArhitekturaNovosti i obavještenjaRadionice i izložbe

Istraživački centar za prostor, u okviru Interreg MED projekta HERIT-DATA i u saradnji sa DOKUDOM Banjaluka, organizuje projekciju filma Venecijanski sindrom (The Venice Syndrome) i panel diskusiju na temu paradoks mjesta, s ciljem da sa kritičkog ali i potpuno slobodnog, inovativnog stanovišta razmotri temu odnosa između turizma i kulturnog nasljeđa. Panel će biti održan u Domu omladine Banja Luka, 15. februara s početkom u 18:00 časova.

Granica između autentičnog i kodiranog doživljaja se čini vrlo tanka kada je u pitanju masovni turizam. Sa idejom ekonomskog benefita i konkuretnosti mjesta globalnog urbosistema, turizam mijenja ukorijenjene obrasce korišćenja, prepoznavanja i percipiranja mjesta. Posljedice su izumiranje grada kao mjesta svakodnevnog iskustva stanovnika i mjesta kolektivne memorije budućih generacija. Ali ne nužno?

Školski primjer- Venecija. Povećanjem broja turista, broj stanovnika Venecije se gotovo proporcionalno smanjuje. Dokumentarni film Venecijanski sindrom (The Venice Syndrome) prikazuje ostatke urbanog života Venecije i srca “posljednjih Mletaka”. To je simbolični rekvijem za još uvijek veliki grad koji iznosi pitanje kako zajedničko dobro postaje plijen nekolicine. Istovremeno, Venecijanski sindrom postavlja i suštinsko pitanje da li je održivi turizam moguć?

HERIT-DATA je evropska inicijativa, koja se vodi u okviru Interreg programa namijenjenog mediteranskim zemljama. Kao glavni cilj ima smanjenje uticaja masovnog turizma na kulturno nasljeđe, a kroz upotrebu savremenih tehnologija i informacionih sistema.

#TheVeniceSyndrome #Interreg #Herit-Data #Banjaluka #DomOmladine