Navigacija

In memoriam Miodrag Ralević (1950, Gnjilane – 2024, Beograd)

AktuelnostiNovosti i obavještenja

Prof. dr Miodrag Ralević, arhitekta i planer, dugogodišnji profesor Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, preminuo je prošle sedmice u 73. godini.

Prof. Ralević je završio studije arhitekture na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu 1976., magistarske studije unutar Centra za multidsiciplinarne studije u Beogradu 1978. i doktorirao na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu 1998. Član je akademske zajednice istog fakulteta sve do penzionisanja 2016. godine. Bio je autor, urednik i koordinator mnogobrojih naučno-istraživačkih projekata, istraživačkih studija, monografija, naučnih i stručnih edicija, pu blikacija i članaka, i cijenjen mentor. 

Aktivnim anagažovanjem u nastavi i organizaciji nastave iz oblasti urbanizma i planiranja prostora je značajno pomogao razvoj Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta Univerziteta u Banja Luci i Katedre za urbanizam, posebno u njihovoj formativnoj fazi. Bio je osnivač i odgovorni nastavnik predmeta Urbanističko projektovanje (od 1999/2000 akademske godine do 2014/15), kao i predmeta Urbanističjko i prostorno planiranje (od 2001/02. do 2005/06. akademske godine). Na poziciji šefa Katedre za urbanizam na našem fakultetu, od 2006. do 2016, pokrenuo je i koordinirao nekoliko naučno-istraživačkih projekata, publikacija i monografija. Stimulisao je učešće studenata i nastavnika na međunarodnim stručnim manifestacijama kao što su Salon urbanizma i Ljetnja škola urbanizma, u organizaciji Udruženja urbanista Srbije.

Sjećaćemo ga se kao entuzijastičnog nastavnika, koji je znao da inspiriše studente i mlađe saradnike, napravi zanimljivu i vibrantnu atmosferu u prepunoj učionici i posveti se svakom studentu pojedinačno. Metodologiju nastavnog procesa na urbanističkim predmetima obogatio je inovativnim metodama i autorskim konceptima, kao što su: timski rad kao simulacija urbanističke prakse, urbana remodelacija, koncept ostvarljive vizije,..., kontekstualnost urbanih sklopova, urbani sklop stanovanja kao proces itd. Profesor Ralević je kao odgovorni nastavnik osmislio i organizovao strukturu angažovanja učesnika i saradnika u nastavnom procesu i dosledno je sprovodio (odgovorni nastavnik, viši asistent, asistent pripravnik, mlađi saradnik, demonstrator). Na taj način je motivisao mlađe kolege da zavole svoj budući posao i stimulisao studente da uvek nude više nego što je očekivano ili traženo zadacima.

Neka počiva u miru i našim sjećanjima.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/13074/IN-MEMORIAM-2-625x364.jpg