Navigacija

Otvorena nova zgrada AGGF-a i Šumarskog fakulteta

AktuelnostiNovosti i obavještenjaSavez Studenata AGGF

Svečanost povodom otvaranja nove zgrade Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta i Šumarskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci održana je 24.oktobra 2023.godine.
 
Od početka akademske 2023-24 godine nastava na AGGF-u se izvodi u novoj zgradu u Univerzitetskom gradu. Zgrada falulteta je izgrađena u periodu od 2012. do 2023. godine sredstvima Vlade Republike Srpske u ukupnom iznosu od 11.700.000 KM. Objekat površine 7.200 m2 je djelo autora Saše Čvoro, Maline Čvoro i Radovana Beleslina.

Na svečanosti su (redom) govorili: prof.dr Saša Čvoro, dekan AGGF-a, prof.dr Zoran Govedar, vršilac dužnosti dekana Šumarskog fakulteta, prof.dr Radoslav Gajanin, rekotor Univerziteta u Banjoj Luci, doc.dr Željko Budimir, Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo i Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske. 

Događaju su, takođe, prisustvovali i Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH, akademik prof.dr Rajko Kuzmanović, predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, prorektori, dekani i članovi Upravnog odbora Univerziteta, kao i brojni gosti i prijatelji fakulteta. 

Fotografije sa svečanog otvaranja možete pogledati u prilogu.

 

Govor dekana AGGF-a prof.dr Saše Čvoro 

Dame i gospodo, cenjene kolege, nastavnici i saradnici i prije svih nas, domaćina i zvanica, dragi studenti,

Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci osnovan je 1996.godine. Nastali smo kao izraz htijenja državotvornosti Republike Srpske i njenog opstojanja. Fakultet je danas međunarodno prepoznatljiva institucija koja školuje visokostručne kadrove tehničke struke iz oblasti arhitekture, građevinarstva i geodezije. To je institucija na kojoj se obrazuju i stasavaju budući akademski građani široke lepeze znanja, prepoznatljivi u svom profesionalnom djelovanju i društvenom životu. O uspjehu misije obrazovanja Fakulteta svjedoči njenih preko 2000 diplomaca, magistara, master diplomaca i doktora nauka kao i veliki broj bivših i sadašnjih nastavnika i saradnika, studenata, koji svi zajedno podižu ugled i dokazuju značaj ove visokoškolske ustanove. 

U proteklom periodu, poslednjih 27 godina, pored imena, promijenili smo i nekoliko lokacija svog rada na Univerzitetu. Trenutno smo, još uvijek nominalno, smješteni na dvije. Ovu 2023/24 akademsku godinu započinjemo u našoj novoj zgradi u prostoru Univerzitetskog grada u Banjoj Luci. Preseljenje u nove, savremene i nama primjerene prostore predstavlja ostvarenje htijenja i napora cjelokupnog akademskog i administrativnog osoblja od trenutka osnivanja Fakulteta.

Proces izgradnje nove zgrade, tada Arhitektonsko-građevinskog fakulteta, započeo je početkom 2010-tih godina. Zgrada „Tereza“, izgrađena 1896 godine, prilikom restruktuisanja prostora kasarne Vrbas i uvođenja Univerziteta u Banjoj Luci u posjed ovog kompleksa, dodjeljena je nama. Od tog trenutka kreću i naši napori da se ovaj objekat, kao dio kulturnog i arhitektonskog nasleđa Grada dogradi, oblikovno i funkcionalno definiše kao buduće centralno mjesto obrazovanja, usavršavanja i predstavljanja graditeljske struke u Srpskoj. Prof. Vlada Lukić, prof. Jela Božić i prof. Brankica Milojević, kao dekani našeg Fakulteta, su u skladu sa vremenom i mogućim okvirom svog djelovanja dali izuzetan doprinos ovaploćenju ovog pregnuća. No, ovdje posebno treba istaći dekana prof. Milenka Stankovića čijim naporima je započet proces izgradnje objekta, definisanjem projektnog zadatka u skladu sa savremenim svjetskim tokovima i izborom prvonagrađenog idejnog rešenja na organizovanom arhitektonskom konkursu.

Na osnovu projektne dokumentacije koju je izradio naš Fakultet, u saradnji sa spoljnjim saradnicima i revidentima tehničke dokumentacije, započeti su radovi na izgradnji objekta krajem 2012.godine. Sledeće godine su završeni radovi na izgradnji grugih građevinskih radova. Sa prekidom u izvođenju radova, 2018. godine su djelimično izvedeni radovi na zaštiti ravnih krovnih površina. 2019. godine, na inicijativu rektora prof. Radoslava Gajanina, kojem dugujemo neizmjernu zahvalnost na istrajnosti da se započeta građevina privede namjeni, su ponovo pokrenute aktivnosti na završetku izgradnje zgrade Fakulteta. Ove 2023. godine, nakon višegodišnjeg samopregornog rada koji su uložili ne samo autori projekta nove zgrade Fakulteta, već i brojni saradnici i prijatelji našeg Fakulteta, smo ovdje, svoji na svome. Svima njima dugujemo zahvalnost na posvećenosti i vjeri da činimo nešto što je vrijedno, ne samo nama lično, već cjelokupnoj zajednici. 

Takođe, treba jasno naglasti da ovog velikog poduhvata, ne bi bilo bez pomoći državnih institucija Srpske. Ona se ne ogleda samo u materijalnim davanjima, to je na kraju krajeva i obaveza svake ovovremene organizovane društvene zajednice. To se prije svega ogleda u podršci da istrajemo u naporima da izgradimo, ne samo objekat, već i visokoškolsku institucionalnu strukturu koja je spremna da bude dio savremenih svjetskih obrazovnih tokova. Zbog toga posebno moramo istaći gosp. Milorada Dodika, predsjednika Republike, koji je u više navrata svojim posjetama i obilascima svjedočio našim naporima na izgradnji ovog objekta. S toga nam je posebno zadovoljstvo da, nakon što je kao predsjednik Vlade 1999.godine svečano otvorio naše dosadašnje prostorije iznad Pravnog fakulteta, danas, kao osoba koja je nesebično učestvovala u ovom dugogodišnjem procesu, zajedno sa nama otvara i ovo zdanje.

Dragi prijatelji, kolege, brojne zvanice, sadašnji i bivši studenti, na kraju želim da naglasim da Vas ne možemo smatrati samo gostima na današnjoj proslavi. Želimo jasno da poručimo da je ovo naša zajednička kuća, temelj na kojem treba da gradimo budućnost našeg esnafa.
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/12930/Otvaranje_AGGF__7_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/12930/Otvaranje_AGGF__5_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/12930/Otvaranje_AGGF__6_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/12930/Otvaranje_AGGF__2_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12930/Otvaranje_AGGF__1_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12930/aggf_otvaranje_1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12930/Otvaranje_AGGF__8_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/12930/Otvaranje_AGGF__3_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12930/DSC_7286.JPG
  • /uploads/attachment/vest/12930/Otvaranje_AGGF__4_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12930/aggf_otvaranje_2.jpg