Navigacija

Održan sasatanak u okviru bilateralnog projekta između AGGF-a i Instituta InnoRenew CoE (SLO)

Međunarodna saradnjaAktuelnosti

U Banjaluci je protekli vikend, 28-29. juni održan dvodnevni radni sastanak u okviru bilateralnog projekta ARRS (BI/BA-19-20-030 - Strategies for improvement of energy efficiency of residential buildings through retrofitting), koji se provodi između Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta, Univerziteta u Banjoj Luci (Bosna i Hercegovina) i Instituta InnoRenew CoE, Primorska univerzitet u Kopru (Slovenija).

Sastanku su prisustvovali gosti iz Instituta InnoRenew CoE Črtomir Tavzes, Balaš David i Laslo Hajdu, te Darija Gajić, Gordana Broćeta, Maja Ilić, Igor Kuvač, i Slobodan Peulić ispred domaćina Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta Banja Luka. Osim revizije dosadašnjeg toka saradnje i dobro uspostavljene baze podataka (o regulativi, dokumentaciji, metodologiji rada i načinima podizanja znanja i kompetencija u oblasti energetske obnove zgrada) posebna pažnja je usmjerena na mogućnosti unapređenja saradnje i buduće aplikacije prema projektima Erazums +. S obzirom na bogatu ekspertizu, sadržaj prijedloga zajedničkog projekta bi mogao biti zasnovan na iskustvu instituta InnoRenew CoE  u tzv. korišćenju kreativnih načina za sticanje znanja.
 

U okviru ove posjete, oba partnera su se predstavili na „11. Stručnoj konferenciji drvoprerade, šumarstva, ekologije i enterijera“. Predstavljeni su sljedeći radovi: (1) E-REFIT - Strategija za poboljšanje energetske efikasnosti kroz obnovu stambenih zgrada (Darija Gajić, Biljana Antunović, Gordana Broćeta, Marina Latinović, Slobodan Peulić, Una Okilj, Milica Malešević ispred tima AAGF-a, te  Ana Sandak, Črtomir Tavzes, Balaš David i Lazlo Hajdu ispred tima InnoRenew CoE), dok su partneri iz Slovenije predstavili mogućnosti za razvoj regionalne i evropske saradnje u dvije prezentacije, (2) Istraživački i inovativni projekti kao prilika za izgradnju saradnje, autora Balaš David, Lazlo Hajdu, Mihael Burnard i Črtomir Tavzes, te (3) InnoRenew CoE - radna laboratorija i budući izazovi, autora Črtomir Tavzes, Kim Turk Mehes, Mihael Burnard, Metju Švarckopf, Ejmi Simons i Andreja Kutnar.

 

S obzirom na odličnu radnu atmosferu i zajedničke ciljeve svih uključenih, nastavak rada na ovom projektu, kao i na razvoju sljedećih zajedničkih projekata zakazan je odmah nakon predstojeće ljetnje pauze, što obećava radnu jesen na obe institucije.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/8251/ARRS___1_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8251/ARRS___2_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8251/ARRS___3_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8251/ARRS___4_.jpg