Navigacija

Gostujuće predavanje arhitekta Zoran Lazović - TEMA_STANOVANJE PO JAVNOSTI I PROCESI

Oglasna pločaAktuelnostiArhitekturaGostujuća predavanja

Obavještavamo sve studente i predmetne nastavnike o terminu održavanja gostujućeg predavanja arhitekte Zorana Lazovića,koji će se održati 12.3.2019 u sali K2, Univerzitetski grad (Kampus)  u trajanju od 13:00 do 15:00 časova.

Tematika predavanja jeste Stanovanje po javnosti I procesi, gdje će se napraviti osvrt na izvedene radove poput stambenog naselja u Beogradu, u Gostivarskoj ulici na Voždovcu, Zoran Lazović i Vladan Đokić, dobitnici nagrade u kategoriji Urbanizam na 36.Salonu arhitekture. Cilj salona svih ovih godina bila da se istakne uloga i značaj arhitekture u razvoju društva, pluralnost i kvalitet arhitektonskih rješenja i graditeljski standardi, ali i alternativne, istraživačke ideje i projekti, gdje autori eksperimentišu sa lokacijom I kontekstom Voždovca, prilagođavaju se tako veoma razvijenoj topografiji same lokacije, te koristeći se procedurom “objekat varira a konketst ga prati”. Sve je to rezultiralo kaskadnim nizovima rogljastih formi objekata koji se, kao takvi, prilagođavaju karakteru urbanog pejzaža Voždovca. Stambeno-poslovni objekt Zeleni vijenac (Green Crestent) , Ivanjica, Srbija, Zoran Lazović, Predrag Draža Djukić; 55 Housing units, Gramšijeva ulica, Novi Beograd, konkurs 2015,prva nagrada, Dejan Milanović, Zoran Lazović, Vladan Djokić + Nevena Balalić,Filip Mamula.

Vodiće se riječ kao I o tematici Conference: Architecture of Deconstruction / The Specter of Jacques Derrida, trodnevnoj međunarodnoj naučnoj konferenciji održanoj 2012 godine,organizovan od strane Arhitektonskog fakulteta,Univerzitet u Beogradu I CELAP (Center for Ethics, Law and Applied Philosophy)). Konferencija je imala za cilj skrenuti pažnju na pitanje podjele između disciplina arhitekture i filozofije. Koristeći perspektivu odnosa između arhitektonske teorije i prakse, koja je nekada težila da bude označena kao dekonstruktivistička, i djela francuskog filozofa Jacquesa Derride, konferencija je imala za cilj definisati da li se pojavila nova vrsta nelagode u savremenim odnosima između dvije discipline, gdje je jedan od predavača pored Bernarda Tschumi  bio I Zoran Lazović sa temom La nave di pietra, The stone ship.

Više na temu možete pročitati na linku: http://saj.rs/wp-content/uploads/2016/11/SAJ-2013-01-Z-Lazovic.pdf 

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7685/Zoran_Lazovic.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7685/Zoran_Lazovic_1.jpg