Navigacija

Urbana šetnja i diskusija sa Harisom Piplašem

Aktuelnosti

U Banjaluci je u nedjelju, 24.12. u organizaciji Istraživačkog centra za prostor održana večernja Urbana šetnja i diskusija sa Harisom Piplašem, pejzažnim arhitektom i istraživačem iz oblasti urbanističkog planiranja i projektovanja (Urban-Think Tank, ETH Zürich, Švajcarska), koji je protekla dva dana bio gost Banjaluke i ICP-a.

Šetnja je otvorila pitanja stalnog procesa transformacije gradova, te značaja koje na taj proces imaju male urbane intervencije ili projekti poput kandidature za Evropsku prestonicu kulture. Ovo je bila prilika da se iskustvo rada sa katedre Urban-Think Tank, prestižnog ETH iz Ciriha promisli u specifičnom kontekstu grada Banjaluka, te da se kroz šetnju opišu neki od najznačajnijih urbanih problema i potencijala, a koji bi mogli biti predmet budućih zajedničkih projekata.

Šetnja je okupila 20-ak učesnika, uključujući predstavnike nauke, struke, privrede, medija, studenata, vlasti i administracije, što joj je dalo posebnu težinu. Pored članova ICP-a, studenata arhitekture i kolega arhitekata, učesnici šetnje su bili profesorica Brankica Milojević, dekan Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, g-din Zoran Talić, predsjednik Skupština Grada Banja Luka, g-din Aleksandar Trifunović, glavni urednik magazina BUKA, g-din Srećko Bajić, predstavnik Ambasade Švajcarske u Bosni i Hercegovini, te nekoliko drugih kolega, prijatelja i građana, koji su takođe podijelili svoja iskustva i razmišljanja o problemima i potencijalima grada.

Šetnja je počela i završila na lokacijama projekata Small SCALE tima Istraživačkog centra za prostor - Banjalučki mol i #BLink, uz usputno stajanje na nekoliko drugih tačaka koje su važne za urbani razvoj grada i predstavljaju potencijalna mjesta transformacija. To su prije svega istorijski pravac Arnaudija-Ferhadija-tvrđava Kastel-Mala čaršija Mejdan; zatim prostor definisan Tržnicom, Dolcem, tvrđavom Kastel, te ulicama Patre i Kralja Petra I Karađorđevića;i konačno prostor Centralnog gradskog trga (Trg srpskih vladara, do Ul. Vase Pelagića).

Igor Kuvač je, kao domaćin ispred Istraživačkog centra za prostor, objasnio kontekst šetnje, ističući važnost kontiunuiranog promišljanja o procesima urbanističkog planiranja i djelovanja u gradu, a posebno dok grad Banjaluka prolazi kroz intenzivan period transformacija i trenutak donošenja novog urbanističkog plana, poslije gotovo 45 godina. Prof. Milojević je naglasila važnost neposrednih iskustava i doživljaja grada, koji doprinose otkrivanju njegovih potencijala, kao i načina rješavanja problema. G-din Talić je sa druge strane istakao političku podršku urbanom razvoju, te spremnost Grada da aktivno učestvuje u poboljšanju slike grada i života u gradu. G-din Trifunović je pored problema zauzetosti obala rijeke Vrbas i isticanja pozitivnih efekata koje na njega ukazuju projekti poput Banjalučkog mola, takođe govorio o potrebi da građani Banjaluke prihvate grad kao svoj, te da se za njega bore, da ga čuvaju i unapređuju. Konačno, Haris Piplaš je upravo ovu urbanu šetnju istakao kao odličan primjer aktivnosti, koje su neophodne pri pokretanju procesa urbane transformacije - vođene dobrom energijom grupe ljudi, kritične mase koja se oko njih formira, a zatim cijelom alijansom učesnika procesa okupljenih oko ideje o gradu i vizije njegovog razvoja. Osim mikro intervencija, Haris je takođe govorio o potrebi paralelnog pokretnja mnogih drugih projekata na mezo i makro nivou, koje je potrebno pažljivo koordinisati i usmjeravati u željenom pravcu. Prema tome je zaključeno da ova urbana šetnja i atmosfera u kojoj se dešavaju aktivnosti Istraživačkog centra za prostor zaista mogu biti pokretači razvoja, te da na njima treba insistirati uz podršku svih aktera života u gradu.

Haris Piplaš je istraživač i učesnik u nastavi (Teaching Fellow) na katedri Urban-Think Tank na ETH Cirih. Bavi se istraživanjem kritičnih urbanih transformacija post-socijalističkih gradova, u okviru koje je pokrenuo inicijativu Re-aktiviranje Sarajeva (U-TT’s Reactivate Sarajevo initiative), inspirisanu diskontinuiranim istorijskim urbanizmom grada, kritički procjenjujući latentne potencijale grada uz pomoć adaptivnih kapaciteta koje je Sarajevo prikupilo u mnogim bitkama sa urbanim pitanjima u toku svoje burne istorije.

Urban-Think Tank (U-TT) je interdisciplinarna dizajnerska praksa usmjerena ka istraživanju i dizajnu raznovrsnih tema u domenu savremene arhitekture i urbanizma, na visokom nivou, a čiji su osnivači Alfredo Brillembourg i Hubert Klumpner. Kao tim, prethodno su predavali na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku, a 2010. godine su se pridružili ETH Cirih, gdje vode katedru za arhitekturu i urbani dizajn. U-TT je dobio nekoliko nagrada, uključujući Ralph Erskine Award, kao i Holcim Gold Award for Latin America za inovativni doprinos ekološkim i socijalnim dizajnerskim praksama, a 2012.godine na Bijenalu arhitekture, Zlatnog lava (2012 Venice Biennale of Architecture Golden Lion).

FOTO ALBUM

https://www.facebook.com/pg/icprostor/photos/?tab=album&album_id=911512459024083

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5525/Urban.jpg
  • /uploads/attachment/vest/5525/icp_-urban-walk_-haris-piplas-mapa.jpg
  • /uploads/attachment/vest/5525/setnja-8.jpg
  • /uploads/attachment/vest/5525/setnja-29.jpg
  • /uploads/attachment/vest/5525/setnja-81.jpg
  • /uploads/attachment/vest/5525/setnja-136.jpg
  • /uploads/attachment/vest/5525/setnja-100.jpg
  • /uploads/attachment/vest/5525/setnja-177.jpg
  • /uploads/attachment/vest/5525/setnja-137.jpg
  • /uploads/attachment/vest/5525/setnja-143.jpg
  • /uploads/attachment/vest/5525/setnja-47.jpg