Navigacija

AP45 - Zadatak za sljedeći čas

Arhitektura
Za peti čas – 21.03.2017. U terminu predavanja održaće se nadoknada termina ispita iz AP3. Ispit počinje tačno u 8.15. Na vježbama razgovaramo o završenom zadatku sa prethodnog časa: maketa upotrebe prostora. Zadatak za rad kod kuće: 3) Definisati potpun prostorno-programski koncept cjeline koja uključuje stanovanje,  prostor djece i javni/društveni prostor. Preporučuje se – za sad -da upotrebu prostora postavljate nezavisno od svojih formalnih rješenja. Ovo je, takođe, prilika da iskažete svoje stavove o karakteru (pa i viziji) koje bi stanovanje i prostori odrastanja trebali da imaju. 3a) Koncept stana – ne potpuno dovršeno rješenje,  nego koncept. 3b) Koncept produženog boravka. Osnovne cjeline, prema zadatku,  su:
  • Pristupni prostori, veza sa vrtićem i školom (ne mora biti topla veza) i  veza sa širom zajednicom
  • Prelazni prostori (ulazna zona, vjetrobran, garderoba, mjesta na kojima se roditelji rastaju i sastaju sa djecom itd.)
  • Zajednički prostori (fiskultura, priredbe, mokri čvor za roditelje i goste itd.)
  • Prostori dnevnih aktivnosti – u direktnom kontaktu sa vanjskim prostorom (garderobe, sobe za igranje i  mokro igranje, izradu domaćih zadataka, odmor, jelo; mokri čvor za djecu itd.). Neophodno je definisati stav vezano za razdvajanje ili integrisanje starosnih grupa.
  • Prostori vaspitača + administracija (ne moraju biti u neposrednoj vezi)
  • Ekonomski i pomoćni prostori (priručna kuhinja, baza za čistačice, kućni majstor,  ostave,  tehnički blok)
  • Dopunski sadržaji (prema konceptu; najčešće vazano za širu cjelinu stanovanja i susjedstva).
Za sada se bavite uglavnom samo osnovnim cjelinama, ali koncept povezujete sa zadatakom 2b (od prethodna dva vježbanja; arhitektonski izraz produženog boravka) Na sljedećim vježbama, 28.03., je predaja (o detaljima naknadno).