Navigacija

Održan seminar „Novi jezik projektovanja”.

SeminariAktuelnostiNovosti i obavještenja

U organizaciji Područne privredne komore Banja Luka, Baldinistudio International d.o.o. Novi Sad, Arhitektonsko-građevinsko-geodezijskog fakulteta Banja Luka i Instituta za standardizaciju BiH, u petak, 10. jula 2020. u prostoriji Komore održan je seminar pod nazivom „Novi jezik projektovanja”.
 
Riječ je o najmodernijim BIM (Building information modeling/management) softverskim rješenjima za arhitekte, građevince i kostruktore. BIM predstavlja novi pristup projektovanju, statičkoj analizi, vremenskoj i troškovnoj kalkulaciji i upravljanju građevinom tokom cijelog njenog životnog vijeka. Bolja saradnja s učesnicima projekta, smanjenje grešaka kod projektovanja i izvedbe te smanjenje troškova projekta samo su neke od prednosti koje donosi BIM.
 
U središtu svakog BIM projekta je zajednički model koji povezuje sve učesnike projekta i otvara mogućnost  za dva najvažnija značenja BIM koncepta – interoperabilnost i kolaboraciju. Saradnja između različitih računarskih programa i saradnja između učesnika projekta predstavljaju temelje BIM-a.

Sve o BIM softverskim rješenjima učesnici seminara su imali priliku da čuju od eminentnih predavača: prof. dr. Danijela Kukarasa s Građevinskog fakulteta iz Subotice; doc. dr. Gordane Broćeta s Arhitektonsko-građevinsko-geodezijskog fakulteta Banja Luka, te Snežane Savić, operativne direktorice Baldinistudio d.o.o Novi Sad. O primjeni BIM-a i uslovima lincenciranja u Bosni i Hercegovini učesnicima je govorio Borislav Kraljević, zamjenik direktora Instituta za standardizaciju BiH.