Navigacija

ISO i BSI organizuju takmičenje za studente ‒ Standardi za digitalnu transformaciju

AktuelnostiNovosti i obavještenjaSavez Studenata AGGF

Širenje digitalnih tehnologija i brzi napredak u ovoj oblasti promijeniće način na koji živimo i radimo te način na koji ćemo poslovati u budućnosti. Automatizacija, vještačka inteligencija, blockchainIoT, prepoznavanje lica i virtuelna stvarnost su samo neki od primjera digitalnih tehnologija koji će poremetiti naš svakodnevni život.

Standardi su odigrali veliku ulogu u tome da mnoge od tih tehnologija dovedu tamo gdje su sada. To je zbog toga što standardi stvaraju interoperabilnost i kompatibilnost između proizvoda i procesa, olakšavaju prenos informacija između ekonomskih aktera ili mašina, i osiguravaju dovoljan nivo kvaliteta i bezbjednosti. Regulatorna tijela ih takođe mogu koristiti za ublažavanje potencijalnih rizika za društvo, bez gušenja inovacija.

Međunarodna organizacija za standardizaciju (ISO) i Britanski institut za standarde (BSI) organizuju takmičenje za studente ‒ Standardi za digitalnu transformaciju. Da li imate ideju kako će digitalne tehnologije oblikovati našu budućnost? I kako nam standardi mogu pomoći da izgradimo najbolju moguću budućnost? Napravite kratak video na tu temu i imaćete priliku da osvojite novčanu nagradu.

Treba da zamislite svijet u 2050. godini, svijet u kojem će digitalne tehnologije transformisati naše živote na poseban način. Odgovorite na bilo koje pitanje ili na sva sljedeća pitanja:

  • Kako će nam standardi omogućiti da dostignemo takvu budućnost?
  • Kako će standardi izgledati u  budućnosti i na koji način će se koristiti?
  • Kako će standardi pomoći u prilikama i izazovima s kojima će se društvo suočavati u budućnosti?
  • Koji će standardi biti potrebni u budućnosti? (Buduće teme za standardizaciju, bilo da se radi o specifičnim standardima ili nekim većim područjima)

Pojedinačno ili s prijateljem napravite video u trajanju do 90 sekundi koji opisuje vašu viziju budućnosti, pošaljite ga do 15. aprila na research@iso.org i imaćete priliku da osvojite nagradu:

  • mjesto: 500 CHF i učešće na događaju koji organizuje ISO i na EURAS (Evropska akademija za standardizaciju) konferenciji koja će biti održana u Glazgovu  u junu;
  • mjesto: 500 CHF;
  • mjesto: 300 CHF.

Više informacija možete dobiti putem sljedećeg linka.