Navigacija

AP3 – konsultacije i finalna predaja

Oglasna pločaArhitekturaArhitektonsko projektovanje 3 - AP3

Posljednje konsultacije prije finalne predaje održaće se u ponedjeljak, 3. februara, u periodu od 14 do 16 časova (Kampus).

Pravo da prisustvuju imaju studenti koji na konsultacije donesu adekvatno iscrtane fasade ili prostorni (trodimenzinalni) prikaz objekta. Neće biti prihvaćene fasade sa preliminarne predaje.

 

Termin finalne predaje je četvrtak, 6. februar, od 9 do 10 časova. Nakon 10 časova, učionica se zaključava i počinje ocjenjivanje.

                Potrebni prilozi za finalnu predaju su:

                               Urbanističko rješenje, R 1:500

Prikaz urbanističkog rješenja može sadržati fotografije makete, kao i samu maketu ukoliko smatrate da je ona dovoljno reprezentativna za finalnu predaju. Potrebno je izbjegavati predaju starih priloga urbanističkog rješenja, naročito ako su oni neusaglašeni sa rješenjima grupacija i pojedinačnih kuća koje su razrađivane.

Situacioni plan, R 1:200

Situacija treba da sadrži čitljiv prikaz odnosa između javnih, zajedničkih i privatnih prostora (takođe, između popločanih i ozelenjenih), naznačene kolske i pješačke saobraćajnice u neposrednom okruženju grupacije ili kuće, te isključivo najosnovnije visinske kote (uz, evetualno, horizontalno kotiranje parametara parcele, kao što su ukupne dimenzije, distanca građevinske linije i sl.; za većinu radova to neće biti neohodno.). Obuhvat situacije treba da je takva da uključuje barem nekoliko postojećih objekata, kao i nerazrađivanih kuća koje su dio (novog) urbanističkog rješenja.

                               Osnova prizemlja sa parternim uređenjem, R 1:50 ili 1:100

                               Osnova ostalih etaža, R 1:50 ili 1:100

Odabir razmjere tiče se obuhvata razrađivanog segmenta. Pojedinačne kuće i jednostavne grupacije mogu se crtati u razmjeri 1:50. Kompleksnijim i većim grupacijama, za ovu predaju, odgovara razmjera 1:100. Moguće je odabrati prikaz odnosa u grupaciji (sa uređenjem partera) u R 1:100,  a zatim dati pojedinačne osnove kuća u R 1:50.

Osnova sadrži najvažnije visinske kote; kotiranje horizontalnih dimenzija nije potrebno

                               Karatneristični presjeci (dva ili više), R 1:50 ili 1:100

Karakteristično znači... karakteristično. Presjek treba da prođe kroz dijelove kuće koji kuću ponajviše određuju (npr. ako je atrijumska kroz atrijum). Najmanje jedan presjek treba da presječe stepenište.

Poželjno je da razmjera presjeka odgovara razmjeri usvojenoj za osnove, međutim, izuzeci su mogući i ponekad sasvim odgovarajući.

Presjeci sadrže samo najvažnije visinske kote (bez linijskog kotiranja).

U presjecima se ne crta namještaj.

                               Izgledi (fasade), R 1:100

                               Prostorni (trodimenzinalni) prikaz objekta

                               Maketa,  R 1:100

Pored navedenih priloga, moguće je predati i elemente koncepta, projektantskog procesa i sl., uz odgovarajuću selekciju (izbjegavati hrpe irelevantnih papira od prethodnih 4 mjeseca). Konceptualni dijagrami i drugi sličan materijal ne moraju biti „izvorni“, tj. nacrtani upravo u vrijeme kada su osmišljeni. Sasvim je u redu da se takvi dijagrami ponovo nacrtaju i/ili izmijene.

Izbjegavajte pretrpavanje pojedinačnih listova različitim prilozima. Posebno je važno da izgledima bude ostavljeno dovoljno prostora (više puta je ponavljano: linija terena... drvo... (možda) ljudska silueta u razmjeri itd.

                              

SREĆAN RAD!