Navigacija

Otvorena izložba „Rekreacija i urbani mobilijar“

AktuelnostiArhitekturaNovosti i obavještenjaSavez Studenata AGGFRadionice i izložbe

29. novembra 2019. godine u 15:00 časova, u holu zgrade AGGF-a na lokaciji Univerzitetskog kampusa, otvorena je izložba „Rekreacija i urbani mobilijar“, izložba grafičkih radova studenata 4. godine arhitekture, nastalih u okviru nastavnog procesa na izbornom predmetu Prostor, tijelo i arhitektura na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci školske 2018/2019. godine.

Studenti su na lokacijama naša dva uneverzitetska kampusa dizajnirali urbani mobilijar od drveta koji spaja dva elementa: klupu kao element za sjedenje/ležanje i teretanu na otvorenom kao element za vježbanje. Ovakva urbana struktura, koja spaja ova dva karaktera urbanog mobilijara, dala je dosta prostora za istraživanje i eksperimentisanje sa formama, funkcijama i materijalima.

Studenti su istraživali različite mogućnosti materijalizacije ovakvog urbanog mobilijara praveći makete od stare cigle, papira, gline i drveta, a prolazeći kroz različite razmjere, prostorne elemente i korisničke grupe urbanog mobilijara. Svaki materijal se drugačije „ponašao“, davao im određene mogućnosti i ograničenja. Iskustveni doživljaj ovog istraživanja, studenti su prenijeli u dizajn od drveta zadržavajući karakteristike maketa od drugih materijala.

Takođe, studentima je omogućen obilazak teretana na otvorenom u Banjoj Luci i stručno vođenje od strane studenata Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta Vesne Macanović i Dejana Ignjića. Oni su studente arhitekture uputili u osnovne principe treninga na otvorenom, ukazali im na minimum potrebnih elemenata urbanog mobilijara za kvalitetan trening. Ovaj iskustveni doživljaj, studenti su takođe unijeli u koncept dizajn. Sve navedeno je uokvireno u metodologiju nastave koja je rezultirala sa 16 različitih arhitektonskih rješenja dizajna urbanog mobilijara za aktivnu i pasivnu rekreaciju.

Nadamo se da će izloženi studentski radovi i ideje ukazati na mogućnosti stvaranja novih ambijenata i arhitektonskih cjelina u gradu Banja Luka, zainteresovati lokalne privrednike i upravu grada da se barem jedan ovakav dizajn urbanog mobilijara realizuje u gradskom prostoru i tako ispita njegova fleksibilnost, funkcija i korišćenje. Sve je zamišljeno u cilju kreiranja života po mjeri čovjeka i srećnije, zdravije i zadovoljnije zajednice.