Navigacija

AP3 - Priprema za 6. čas, 12.11.2019.

Oglasna pločaArhitekturaArhitektonsko projektovanje 3 - AP3

Za naredni čas potrebno je:

  • Završiti sve prethodne zadatke (situacija i maketa urbanističke strukture, fotografija segmenta i njegova razrada kroz aktivnosti stanovanja itd.)
  • Definisati sopstvena projektantska polazišta, namjere, načela i pitanja u odnosu na jednoporodično stanovanje (u visokim gustinama) i u odnosu na projektovanje grupacija i pojedinačnih jedinica u datom kontekstu. Drugim riječima: definisati svoj koncept, te odabrati način da se taj koncept formalno predstavi (usmeno predstavljanje, dijagram, teze, kratak tekst, konceptualna maketa, skice, skice na fotografijama lokacije, skice na fotografijama makete, kolaž itd. -  po želji i ličnim afinitetima; ne nužno sve od navedenog). Koncept urbanizma i koncept kuće (ili male grupacije kuća) ne moraju biti u potpunosti povezani između sebe, niti moraju proizilaziti iz istih tema i stavova.
  • Urbanističko rješenje na nivou bloka. Rješenje može biti više ili manje oslonjeno na do sada rađene vježbe ('10 kuća', '20, 30 i više kuća'), ali mora biti bazirano u visokim gustinama jednoporodičnog stanovanja. Npr. dopušteno je da ukupan broj novih stambenih jedinica u bloku može biti manji od brojeva koji su se do sada pominjali na vježbama, ali jedino na način da se ipak zadrže neke grupacije visoke gustine. (Prilozi: urbanistička situacija R 1:500, maketa R 1:500. U prikazu se preporučuje određeni stepen nedovršenosti/otvorenosti forme samih pojedinačnih jedinica, ali ipak viši stepen dovršenosti nego kod konceptualnih urbanističkih maketa koje su neki od vas do sada donosili)
  • Studija opšte forme odabrane grupacije i njenog okruženja, R 1:500. Na primjer, to mogu biti ulične (ili dvorišne) fasade grupacije ili cjelokupnog niza. Ili poseban segment makete (ili više njih). Ili skice. U svakom slučaju, opustite se i ovaj dio zadatka uradite tako da zaista ispitate kako će, u načelu i ugrubo, izgledati arhitektura vaše grupacije ili pojedinačne jedinice. Forma u kojoj ćete to uraditi je manje važna; važno je da započnete sa tim procesom relativno rano.
  • Dijagram odabranog segmenta ili individualne kuće u osnovi i presjeku, R 1:200. Dijagram – koji je, dobrim dijelom, slobodna forma treba da pokaže odnose: između javnog, zajedničkog, privatnog i ličnog... između kuća u grupaciji... između prizemlja i sprata/spratova... između izgrađenog i pripadajućeg vanjskog prostora (između kuća i njihovih dvorišta)... između različitih aktivnosti u kući - bilo individualno (rad, objedovanje, igra, spavanje i sl.), bilo grupisano u određene zone tipa „ulazna“, „dnevna“, „servisna“, „noćna“

Izvinjavamo se zbog relativno kasnog objavljivanja ovog uputstva, ali smatrajte ovo samo uputstvom o formalnom dijelu. Na vašem koncepu, urbanizmu i arhitekturi ste mogli da radite (i vjerovatno jeste) sve vrijeme, bez posebnih uputstava.

Konsultacije, ako su potrebne: ponedjeljak, od 17.00 do 17.15h. Na konsultacijama se neće razmatrati vaša rješenja, nego se samo može popričati o eventualnim nejasnoćama u samom zadatku.

Čas u utorak će uključivati vašu prezentaciju urađenog materijala (okvirno, od 10h).

Opustite se i srećan rad!