Navigacija

Stručno predavanje: Arhitektonsko naslijeđe 20.vijeka u Sloveniji

AktuelnostiNovosti i obavještenja

U petak, 18. oktobra 2019. godine s početkom u 19.00 časova, u vijećnici Kulturnog centra Banski Dvor, Breda Mihelić, Urbanistični inštitut Slovenije, održaće stručno predavanje na temu: "Arhitektonsko naslijeđe 20.vijeka u Sloveniji-Zaštita, održavanje i obnova"

Stručno predavanje na temu urbanističkog i arhitektonskog stvaralaštva u Ljubljani i Sloveniji između 1948. i 1980. godine. U periodu koji je počeo aktivnom poslijeratnom rekonstrukcijom zemlje i nastavio se opsežnom urbanizacijom i formiranjem nacionalnog identiteta kroz prostor i arhitekturu, pojavili su se brojni objekti u cijeloj Jugoslaviji, što je označilo sliku ideje novonastale socijalističke države.   Tada izgrađeni objekti bili  su dio naše svakodnevice, ali s vremenom su se pretvorili u kategoriju izgrađene kulturne baštine. Kako su nastali simboli moderne arhitekture i urbanizma druge polovine XX stoljeća u Sloveniji, kako se danas cijene i kakav je stav društva XXI  vijeka  do njih kao spomenika  graditeljske baštine?

Na predavanju koje će biti organizovano u saradnji sa Urbanističkim zavodom Republike Slovenije, slovenački istoričar umetnosti i stručni saradnik Instituta predstaviće najznačajnije objekte modernizma u Ljubljani i Sloveniji.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/8667/PLAKAT1.jpg

Fajlovi