Navigacija

AP3 - Priprema za 3. čas, 22.10.2019.

Oglasna pločaArhitekturaArhitektonsko projektovanje 3 - AP3

U utorak, 15.10., nastava iz predmeta Arhitektonsko projektovanje neće biti održana zbog planiranog odsustva velikog broja studenata (koji putuju na studijsko putovanje u Beč). Neodržani časovi će bi biti adekvatno nadoknađeni u narednom periodu, a za čas 22.10. potrebno je pripremiti sljedeći materijal:

  1. Uvijek nositi listove papira formata A3, te materijal i pribor za izradu maketa.
  2. Izrađena maketa postojećeg stanja, prema geodetskim podlogama podijeljenim na prethodnom času. Maketa treba da bude napravljena tačno u razmjeri (kako u horizontalnim, tako i u vertikalnim mjerama), precizno i čvrsto izrađena, sa jednim brojem elemenata postojećeg stanja koji nisu trajno pričvršćeni. Dakle, ovaj posljednji zahtjev se ne odnosi na sve elemente, nego na one čije je uklanjanje (ili mijenjanje) najvjerovatnije kroz tok pronalaska novih prostornih rješenja. Stepen pojednostavljivanja i apstrahovanja sekundarnih elemenata forme (npr. kosina krova, strehe itd.) ostavlja se na slobodan izbor. Izbjegavati suvišne detalje. Poželjno je da maketa bude izrađena – dakle, i teren i objekti – u jednoj boji materijala. Preporučujemo da se maketa pravi nakon studijskog putovanja (kao aktivnost koja ne zahtijeva poseban misaoni i kreativni angažman u vrijeme dok se svode utisci). Takođe preporučujemo da se na samoj lokciji obave dodatne analize i snimanja za potrebe izrade makete.
  3. Prva verzija urbanističke strukture; tema: 10 kuća. Potrebno je intervenisati u postojećoj strukturi bloka definišući nove grupacije i nove frontove, linije kretanja i mjesta zadržavanja, domene javnog i domene privatnog, prostore ljudi i prostore automobila – sve to sa uključenih i adekvatno naznačenih minimalno 10 novih stambenih jedinica (i bez pretjeranog uklanjanja postojećih objekata visokog i srednjeg boniteta). Istovremeno, pojam „kuće“ u istom postupku (u okviru predložene nove urbanističke strukture) potrebno je - kroz dijagrame, skice i elemente makete -  istražiti, modifikovati i unaprijediti. Kuću, za potrebe ovog zadatka, ne treba posmatrati samo kao (pravougaoni) horizontalni gabarit građenog objekta, nego ju je nužno vidjeti je kao jedinstven sistem građene strukture i njoj pripadajućeg vanjskog prostora. Kuća i dvorište rade zajedno. Dvorište nije samo na koti terena. Kuće nisu izolovane od drugih kuća.

Potrebno je fokusirati se na cjeline, grupe i objedinjujuće elemente: ne pojedinačne kuće, nego niz ili front; ne saobraćajnice i trotoari, nego linije kretanja i sagledavanja; ne kuća i dvorište, nego cjelina životnog prostora; ne parcelacija, nego kontinuitet prostornih pojava. Itd.

Velika stabla na lokaciji se (uglavnom) zadržavaju.

Proizvod: dijagramske karte, skice prostornih elemenata na kartama (eventualno kolaži), jednostavni dijagrami kuća, skice specifičnih elemenata, elementi makete.

Razmjera 1:500.

Nije strašni kao što zvuči. Još jednom pažljivo pročitajte zadatak i potrudite se da ga razumijete – a onda se opustite; bez grča i bez straha od „pogrešnih“ rješenja.

                Srećan put i  srećan rad!