Navigacija

Raspisan međunarodni konkurs za budući most u Docu

AktuelnostiNovosti i obavještenja

Grad Banja Luka raspisao je danas međunarodni konkurs za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja mosta u naselju Dolac u Banjoj Luci. Osim što će put od Starčevice i Obilićeva do centra grada skratiti na par minuta vožnje, budući most u Docu bi, i po izgledu, trebalo da bude jedan od najreprezentativnijih objekata gradske infrastrukture.

Kako je navedeno, cilj konkursa je da se kroz ocjenu više pristiglih idejnih rješenja iznađe najkvalitetnije rješenje budućeg mosta, uključujući i neposredno urbanističko okruženje. Očekuje se da bi konkurs, zbog atraktivnosti projekta, mogao privući veliku pažnju domaćih i inostranih arhitekata.

Namjera gradske administracije je da most uz  funkcionalnu vrijednost u povezivanju dvije obale Vrbasa, ima i visoku estetsku vrijednost.

Kako bi se dobilo što više kreativnih i kvalitetnih rješenja za ovaj budući simbol grada, odlučeno je da konkurs bude međunarodnog karaktera tako da mogu učestvovati sva pravna i fizička lica koja ispunjavaju stručne i ostale uslove definisane konkursom bez obzira na teritorijalnu pripadnost.

Konkurs za novi most u Docu biće otvoren do 30. septembra, a za najbolje idejno rješenje predviđena je novčana nagrada u iznosu od 20.000 evra.

Sve pristigle radove ocijeniće konkursna komisija u čijem je sastavu, uz domaće stručnjake, i eminentni slovenački arhitekta i profesor arhitekture Peter Gabrijelčič, tvorac mosta na Adi u Beogradu.

Prema okvirnim planovima, izgradnja mosta na Docu mogla bi početi na jesen iduće godine, ukoliko do tada budu ispunjeni svi potrebni preduslovi, od izbora idejnog rješenja, izrade glavnog projekta, rješenja imovinsko-pravnih pitanja pa sve do finansiranja i izbora izvođača radova.

Prema propozicijama, učesnik konkursa predaje konkursni rad na link www.banjaluka.rs.ba/konkurs-most-dolac  (en.banjaluka.rs.ba/ bridge-design-competition-banjaluka2024), a koji ne smije biti veći od 30MB.

Uz digitalnu predaju konkursnog rada, učesnik je obavezan poštom poslati zapečaćenu kovertu koja nosi naznaku „AUTOR“, koja je na poleđini označena izabranom šifrom rada. Koverta se šalje na adresu Grada Banja Luka, Gradska uprava, Odjeljenje za prostorno uređenje, Trg srpskih vladara 1, 78 000 Banja Luka, Republika Srpska, Bosna i Hercegovina sa naznakom ,,NE OTVARATI – JN 03-404-313/19, Konkurs za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja mosta u naselju Dolac u Banjoj Luci“.

Izvor

Slike

  • /uploads/attachment/vest/8308/banja_luka.jpg