Navigacija

MEĐUNARODNI OPŠTI JAVNI KONKURS ZA IZRADU IDEJNOG URBANISTIČKO-ARHITEKTONSKOG RJEŠENJA CENTRALNE PJEŠAČKE ZONE U BANJOJ LUCI

AktuelnostiNovosti i obavještenja

U želji da se dobije odgovarajuće rješenje centralne pješačke zone, Grad Banja Luka raspisuje MEĐUNARODNI OPŠTI JAVNI KONKURS ZA IZRADU IDEJNOG URBANISTIČKO-ARHITEKTONSKOG RJEŠENJA CENTRALNE PJEŠAČKE ZONE U BANJOJ LUCI.

Cilj konkursa je da se kroz valorizaciju više pristiglih idejnih rješenja iznađe najkvalitetnije rješenje centralne pješačke zone u Banjaluci koje će postati mogući osnov za izradu planske dokumentacije ovog područja.

Uži centar grada a u čijem jezgru se nalazi i sam predmet konkursa – buduća centralna pješačka zona, jeste prostor velikih potencijala; artikulacijom njene parterne površine i izgradnjom novih objekta, uspostavila bi se nova gradska osa koja bi bila upravna na postojeći pješački pravac koji se proteže od trga Krajine do Narodnog pozorišta RS. Na taj način bi se nastavila izgradnja/revitalizacija gradskog jezgra u duhu njegove postojeće matrice. Takav postupak deluje višestruko i to: uvodi novi sadržaj u centar grada, dograđuje površine namenjene pešacima, povećava zelene zone užeg centra, nagoveštava buduće trase razvoja, privodi odgovarajućoj nameni neke, trenutno, zapuštene lokacije i sve to na način optimalnog odnosa prema prisutnom urbanističkom i arhitektonskom nasleđu.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/8343/konkurs-centralna-pjesacka-zona.jpg