Navigacija

Radionica Domesticate u okviru Dana arhitekture Banja Luka 2019 “O stanovanju / Re:housing”.

AktuelnostiArhitekturaSavez Studenata AGGFRadionice i izložbe

Studenti Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci ove sedmice učestvuju u radu radionice Domesticate, kao novog, 5. izdanja projekta small SCALE, koji se organizuje u okviru Dana arhitekture Banja Luka 2019  “O stanovanju / Re:housing”.

small SCALE tim Istraživačkog centra za prostor za 2019. godinu čine Andrea Janičić, Bojana Todić, Kristina Komljen, Nikolina Hassam Dorsen i Zoran Uljarević (studenti Arhitektonsko- građevinsko- geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci) te Sonja Rajović i Đorđe Jovanović (studenti Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu). Mentor i voditelj radionice je doc. dr Pavle Stamenović, (Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu), uz podršku Slobodana Peulića (ICP / AGGF), te mentora saradnika Nebojše Jeremića (small SCALE 2017) i Igora Kuvača (ICP / AGGF).

Ovaj tim tokom šest dana trajanja radionice, 13-18.5. intenzivno radi na istraživanju teme malih intervencija i novih koncepata stanovanja u otvorenom javnom gradskom prostoru, na strateški odabranoj lokaciji (otvoreni stambeni blok u Cerskoj ulici, naselje Starčevica, Banja Luka). Proces rada podrazumijeva ostvarivanje interakcije sa različitim učesnicima procesa planiranja i projektovanja kao i procesa stanovanja uključujući građane - stanovnike i druge korisnike prostora, zatim predstavnike gradske administracije, potencijalne investitore, izvođače građevinskih radova i druge profesionalce, te medijsku, stručnu i široku javnost.

small SCALE projekti imaju participativni i kolaborativni pristup, tako da ih je u realnom vremenu moguće pratiti putem profila na društvenim mrežama i drugih medija. Projekat je u potpunosti otvoren za javnost, tako da se svi komentari i sugestije usmjeravajui ka poboljšanju predloženih rješenja, čime građani daju aktivan doprinos u procesu oblikovanja otvorenog javnog gradskog prostora.

Promocija rezultata radionice je predviđena na small SCALE bini u okviru Simpozijuma Dana arhitekture - Banja Luka 2019, u subotu, 18.5. od 13:00 sati.

Pavle Stamenović, PhD, dipl.inž.arh. je diplomirao (2007) i doktorirao (2016) na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Angažovan je u nastavi na matičnom fakultetu, na Departmanu za arhitekturu, u svojstvu docenta. Autor i koutor je više publikovanih stručnih i naučno-istraživačkih radova. Bavi se istraživanjem u oblasti metodologije i procesa projektovanja, a uže polje istraživanja problematizuje ulogu i razmatra mogućnosti transformacije arhitektonskih tipologija u savremenom procesu arhitektonskog projektovanja.

Od 2008. godine saradnik je arhitektonskog studija MIT Arh (prof. Branislav Mitrović). Od 2010. osnivač i član je kolektiva RASTER, interdisciplinarnog studija koji se bavi istraživanjem kroz arhitektonsko projektovanje, sa fokusom na arhitektonske i prostorne koncepte, prvenstveno kroz učešće na arhitektonsko-urbanističkim konkursima, sa zapaženim uspjehom, od kojih su mnogi i nagrađeni. Mentor je više internacionalnih interdisciplinarnih radionica, poput Cloud Workshop (Kadiz, Španija), Scale Workshop (Helsinki, Finska), Kinetic (Valeta, Malta) i Projecting Cinemas  (Teheran, Iran), Wilderness: 5th Season (Soma, Estonija). Učesnik je više međunarodnih izložbi i salona arhitekture, poput Venecijanskog bijenala (2008) i Tallin Architecture Biennale (2013).

https://stamenovic.tumblr.com/

http://www.rasterbiro.com/

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7958/Domesticate__2_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7958/Domesticate__1_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7958/Domesticate__3_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7958/Domesticate__4_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7958/Domesticate__5_.jpg