Navigacija

Konkurs -  O STANOVANJU/ RE:HOUSING

SeminariKonferencije i skupoviAktuelnostiArhitekturaSavez Studenata AGGF

Istraživački centar za prostor poziva profesionalce i studente arhitekture i srodnih oblasti da učestvuju na KONKURSU s temom O STANOVANJU/ RE:HOUSING čiji rezultati  koji će biti predstavljeni u okviru jubilarnih petih Dana arhitekture Banja Luka, a koji se održavaju od 13. do 19. maja. 

Dani arhitekture Banja Luka su jedan od najvećih događaja iz oblasti arhitekture u Bosni i Hecegovini i do sada su ugostili predstavnike velikih arhitektonskih biroa poput: Mikkel Frost (CEBRA, Danska), Sonia Cohan (Dorte Mandrup,, Danska), Trinne Berthold (SHL Danska), Hrvoje Njirić (Hrvatska), Adnan Harambašić (SAAHA, Norveška), Wolfgang Fischer (Franz&Sue, Austrija), Philipp Wemmer (Schenker Salvi Weber, Austrija), Krešimir Damjanović (Hrvatska), Maruša Zorec (Slovenija), Dijana Vučinić (Crna Gora) i drugi. Mjesto održavanja simpozijuma je Gradsko pozorište Jazavac, a program predavanja je praćen izložbama koje se organizuju u staklenom paviljonu, Banskom Dvoru ili Domu omladine (u zavisnosti od obima izložbe i raspoloživosti prostora). Pored programa predavanja i izložbi u sklopu Dana se organizuju i arhitektonski konkurs, mini sajam građevinarstva i studentske radionice.

Stanovanje kao primarna i osnovna funkcija grada, koja čini preko 70% urbane strukture. Ipak, stanovanje nije samo struktura, već i iskustvo prostora. Iskustvo koje je i lično, i kolektivno, i kulturološko – ukorijenjeno u arhetipovima. Premda je tipologija stambenih objekta – u strukturi, programu i kroz eksperimente – pokazala najveći stepen otpora prema promjeni, ipak se sporo i neizbježno mijenja, u skladu sa novim društvenim fenomenima i prostorno-vremenskim odnosima. Savremeni stil života – trend čestih migracija i  upotrebe savremenih tehnologija – mijenjaju percepciju doma kao mjesta obitavanja, lične identifikacije, i mjesta zajedničkog emocionalnog iskustva. Tradicionalni načini stanovanja i tipovi stambenih prostora traže preispitivanje u odnosu na naglašeno dinamične urbane sredine i razvoj pametnih tehnologija, ali i u odnosu na savremene trendove održivog dizajna. 

Ideja organizatora  je da kroz konkurs i pristigle radove preispita promjene u odnosu prema stanovanju u užem smislu – na nivou doma i širem – u urbanom okruženju, a koje  su uslovljene  savremenim načinom života, zadržanim tradicionalnim obrascima i njihovom transformacijom.  Traže se novi pristupi, inovativna rješenja, novi modeli koji bi se suprotstavili ustaljenim i preovlađujućim obrascima. 

Cilj konkursa  je da otvori pitanja,  podstakne komunikaciju, kritičko mišljenje, promišljanje i naposlijetku da viziju budućnosti stanovanja koja će biti predstavljena u okviru manifestacije Dani arhitekture Banjaluka 2019. kroz izložbu i prezentacije nagrađenih radova.

Poziv je otvoren za profesionalce – arhitekte te studente arhitekture, ali i ostale naučne i umjetničke discipline kroz koje se moguće baviti stanovanjem

Radove možete slati najkasnije do 1. maja 2019., i to elektronski na daniarhitekture.bl@gmail.com, a s uslovima se bolje možete upoznati  na linku https://arch-days.com/2019/04/17/konkurs-o-stanovanju-rehousing/

Više informacija o programu Dana arhitekture na  www.arch-days.com; www.facebook.com/DaniArhitektureBL

Sajt organizatora: Istraživački centar za prostor: www.icprostor.org