Navigacija

Sombor u Banjoj Luci

AktuelnostiArhitekturaNovosti i obavještenjaSavez Studenata AGGFRadionice i izložbe

U okviru bogatog programa obilježavanja 22. godišnjice Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, u srijedu, 12.12. u holu AGGF-a, u Univerzitetskom kampusu, otvorena je izložba „Studentska arhitektonska radionica Sombor“. Putujuća izložba je programu obilježavanja 22. godišnjice donijela osvježenje omogućujući mali uvid u rad studenata drugih škola arhitekture iz regiona, te promišljanja nekih drugih tema.

Izložbu su u prigodnom ambijentu, uz vojvođansko vino i muziku Zvonka Bogdana, otvorili dr Igor Kuvač, saradnik u nastavi i student Dragan Dodoš - učesnik radionice. Igor je ovom prilikom objasnio način i organizaciju rada tokom trajanja radionice, upoznavši publiku sa kontekstom, problemom i temom promišljanja. On je posebno istakao uspješan model saradnje između arhitektonskih fakulteta i jedinica lokalne samouprave, koji doprinosi visokom kvalitetu urbanističko-arhitektonskih studija i rješenja. Sa druge strane, Dragan je objasnio projekat jedne grupe studenata, istakavši bogatstvo rada u mješovitim grupama i različitosti u pristupima. Konačno, doc. dr Tanja Trkulja, šef studijskog programa arhitektura je naglasila kako studentske radionice predstavljaju obogaćujuće i oslobađajuće iskustvo, te ohrabrila studente da što češće i aktivnije učestvuju na radionicama.

Za podsjećanje, Međunarodna studentska arhitektonska radionica Sombor održana je od 5. do 9. novembra 2018. u organizaciji Grada Sombora i Departmana za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka Novi Sad. Okupila je 20-ak učesnika sa Departmana za arhitekturu i urbanizam FTN-a, Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Arhitektonskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, Arhitektonskog fakulteta Univerziteta Sv. Ćirilo i Metodije Skopje i Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci. Predmet rada je bilo promišljanje koncepta urbanističko-arhitektonskog rješenja za Turistički kompleks Gornje podunavlje, u okviru Specijalnog rezervata prirode, na krajnjem sjeverozapadu Srbije. 

Na ukupno deset plakata, izložba prikazuje četiri odgovora na temu, a ostaće otvorena do 11.01.2019. 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7267/DSC_2987.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7267/DSC_2995.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7267/DSC_3007.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7267/DSC_3016.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7267/DSC_3023.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7267/DSC_3022.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7267/DSC_3025.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7267/DSC_3013.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7267/22__Sombor.jpg