Navigacija

Dani Orisa 18 u Zagrebu

Konferencije i skupoviAktuelnostiArhitektura

Dani Orisa je međunarodni arhitektonski simpozijum koji organizuju časopis Oris i Oris Kuća arhitekture. Dvodnevno događanje, koje se održava od 2001. godine, predstavlja okupljanje najznačajnijih imena svjetske arhitektonske i kulturne scene, sa više od 2000 posjetilaca iz Hrvatske, okolnih zemalja, pa i šire.

Ovogodišnji Dani Orisa održaće se u Zagrebu 13. i 14. oktobra 2018., u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski
, a predavanja će održati arhitekti i dizajneri: Rok Žnidaršič (Slovenija), Davor Mateković (Hrvatska), Ira Pajer (Hrvatska), Patrik Šumaher (Velika Britanija), Dejan Suđić (Velika Britanija), Bils - Lion Arhitekti (Čile), Balkrišna Doši (Indija), Atelje Bow-Wow (Japan) i NL Arhitekti (Holandija). Moderatori su Dinko Peračić i Maroje Mrduljaš.

Više informacija o predavačima možete pročitati u nastavku.

Rok Žnidaršič (Slovenija)
Slovenački arhitekta, docent na Fakultetu za arhitekturu u Ljubljani te dobitnik dvije najznačajnije slovenačke, Plečnikove nagrade.
Rođen 1977. u Ljubljani gdje je 2004. diplomirao na Fakultetu za arhitekturu na kojem je danas docent. Godine 2010. osnovao je arhitektonski atelje MEĐPROSTOR (s
a J. Fišer Knap). Dobitnik je dvije Plečnikove nagrade; za monografiju Edvarda Ravnikara (sa A. Vodopivec) te nagrade za Kazalište lutaka Maribor (sa J. Kobe) 2012. godine.
Godine 2013. imenovan je u Savjet Javnog instituta Republike Slovenije za zaštitu kulturne baštine.
https://www.medprostor.si/

Davor Mateković (Hrvatska)
Dobitnik nagrade Drago Galić (Udruženja hrvatskih arhitekata) za stambenu arhitekturu te nagrade časopisa The Plan.
Rođen je 1962. godine u Zagrebu, a 1992. osnovao je arhitektonski biro Proarh iza kojeg danas stoji niz projekata različitih razmjera, tipova i funkcija. Svojim je radom ostavio značajan trag na slici savremenog Zagreba, a senzibilitetom za kontekst posebno se ističu njegove porodične kuće poput Zagorske hiže u Kumrovcu, vile na Visu te kamene kuće u Lukovom Šugarju. Dobitnik je i nagrade časopisa The Plan za vilu na Visu.

http://www.proarh.hr/

Ira Pajer (Hrvatska)
Idejni tvorac i kreativna direktorka festivala Design District
Zagreb.
Rođena u Zagrebu 1971. godine. Grafički dizajn studirala na studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Član Hrvatskog dizajnerskog društva od 1999. godine i od tada aktivna u radu društva, organizaciji izložbi, strukovnih događanja i ostalih aktivnosti u vezi sa afirmacijom dizajna.
Godine 2005. izabrana za predsjednicu HDD-a.
http://designdistrict.hr/program/

Patrik
Šumaher (Velika Britanija)
Direktor Zaha Hadid A
rhitekti studija, dobitnik Stirling nagrade.
Studirao je filozofiju i arhitekturu u Bonu, Londonu i Štutgartu, gdje je i diplomirao arhitekturu 1990. godine.
Godine 1996. osnovao je Laboratoriju za istraživanje dizajna na fakultetu Architectural Association u Londonu. Od 2003. godine partner i koautor projekata Zaha Hadid A
rhitekti studija. Od 2004. profesor na Institutu za eksperimentalnu arhitekturu na Univerziteta u Inzbruku. Za projekt Maxxi: Muzej umjetnosti XXI vijeka, Rim, Italija, koji projektuje zajedno sa Zahom Hadid, 2010. godine osvaja Stirling nagradu. Direktor je studija Zaha Hadid Arhitekti od 2016. godine.
http://www.zaha-hadid.com/

Dejan Suđić (Velika Britanija)
Publicista i teoretičar arhitekture i dizajna, direktor Muzeja dizajna u Londonu.
Rođen je 1952. godine u Londonu. Završio je arhitekturu na Univerzitetu u Edinburgu, radio kao kritičar, kustos i urednik. Bio je urednik i osnivač časopisa Bueprint, urednik časopisa Domus te direktor Bijenala arhitekture u Veneciji 2002. godine. Njegova posljednja knjiga Jezik gradova objavljena je 2016. godine. Direktor je Muzeja dizajna u Londonu.
https://designmuseum.org/

Beals - Lyon Architects - Alehandro B
ils i Loreto Lyon (Čile)
Čileanski arhitekti, dobitnici nagrade za mlade arhitekte 2015 Young Architects Program (YAP) Constructo in Chile, koju provodi MoMA.
Oboje su diplomirali na Univerzitetu Pontifi
kia Katolički univerzitet Čilea. Lion je 2010. magistrirala ekološko projektovanje i inženjerstvo na Bartletu, University College London (UCL). Beals je doktorirao filozofiju na Royall College of Art u Londonu. Njihovi najnoviji radovi uključuju privatne kuće, industrijske te pobjedničke projekte na konkursima za javne objekte.
http://www.beals-lyon.cl/

Balkrišna Doši (Indija)
Arhitekta, urbanista i predavač, prvi Indijac dobitnik Prickerove nagrade.
Rođen je 1927. godine u Puneu, Indija. Pod uticajem velikana arhitekture 20. vijeka, Le
Korbizjea i Luja Kana, Doši je interpretirao arhitekturu i transformisao je u građevine koje poštuju istočnjačku kulturu i podižu kvalitet života u Indiji.

Između ostalog je projektovao Aranya Low Cost Housing (Indor, 1989.), u kojem je danas smješteno 80 000 ljudi u sistemu kuća, dvorišta i lavirinta internih puteva. Najstariji je Prickerov laureat te prvi Indijac kojem je pripalo to ugledno priznanje.
https://www.pritzkerprize.com/laureates/balkrishna-doshi

Atelje Bow-Wow (Japan)
Yoshiharu Tsukamoto, Momoyo Kaijima, Yoichi Tamai
Autori studija Made in Tokyo i Behaviorology te koncepta Pet Architecture
Atelje Bow-Wow osnovali su Yoshiharu Tsukamoto i Momoyo Kaijima, 1992. u Tokiju. Godine 2015. kao partner pridružio im se Yoichi Tamai. Njihov je interes raznolik i seže od arhitektonskog projektovanja do urbanističkog istraživanja te rekonstrukcije zajedničkih dobara koja grade po principima teorije nazvane biheviorologija. Projektuju i grade kuće, javne površine, objekte i komercijalne objekte po čitavom svijetu.
http://www.bow-wow.jp/index.html

NL Ar
hitekti (Holandija)
Peter Banenberg, Valter van Dik, Kamil Klase
Dobitnici
nagrade Mis van der Roe za 2017. godinu.
NL Ar
hitekti studio ima sjedište u Amsterdamu. Trojica direktora, Peter Banenberg, Valter van Dik i Kamil Klase, službeno su otvorili studio u januaru 1997. godine. Svi su školovani na Tehničkom univerzitetu u Delftu. NL Arhitekti nastoje usmjeravati urbani život te su u stalnoj potrazi za alternativnim načinima življenja i rada. Za projekat Klajburg, apartmansku zgradu u Amsterdamu osvojili su nagradu Mis van der Roe 2017.
http://www.nlarchitects.nl/

Promotivni film sa prošlogodišnjih Dana Orisa možete pogledati ovdje
Dani_Orisa18

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6936/image002.png
  • /uploads/attachment/vest/6936/image001.jpg

Fajlovi