Navigacija

AP3 - priprema za treći čas, 23.10.2018.

Oglasna pločaArhitekturaArhitektonsko projektovanje 3 - AP3

Priprema za 3. čas, 23.10.2018.

1. zadatak:         Prostorno-programska istraživanja na fotografijama maketa

Na osnovu fotografija "kuće" izrađene na času (na nagibu, od pločastih elemenata) potrebno je izraditi crtež. Dozvoljeno je i precrtavanje, pod uslovom da je praćeno unaprijeđenom grafikom. Na takvim crtežima potrebno je intervenisati na način da:

  • Označite glavni dnevni prostor kuće, glavni upotrebni prostor okućnice,  te njihovu vezu.
  • Dodijelite određene RADNJE stanovanja u obliku glagolskih imenica („spavanje“, „objedovanje“ i sl.),  kao i bilo kojim dodatnim grafičkim postupcima. Kuću treba gledati kao cjelinu sa njenim neposrednim okruženjem (tj. okolnim prostorom) i sa aktivnostima koje se odvijaju i van omotača kuće. Vodite računa o dimenzijama tijela, prostornim potrebama pojedinačnih aktivnosti, dinamičnosti ili statičnosti itd. Izbjegavati prosto upisivanje naziva aktivnosti bez aktivnog ilustrovanja te aktivnosti ljudskim siluetama, dijagramima i, generalno, bez pažljivog istraživanja odnosa prostor-radnja (koji prostor izgleda kao „stvoren“ za neku aktivnost? Koji prostor možemo dodijeliti nekoj odabranoj aktivnosti? Ovu vježbu ne možete uraditi „tačno“ ili „netačno“; odbacite grč!
  • Format: A3, foto materijal: crnobijeli.

 

2. zadatak:         Kako se na Paprikovačkom brdu živi zajedno? Umnožavanje i grupisanje vaše „kuće“ – začetak urbanističkih istraživanja na lokaciji.

Potrebno je, na osnovu fotografija (ali i sjećanja, zamišljanja) napraviti crež strukture koju ste napravili na času, ali na način da se ona ponavlja - sa ili bez varijacija - tri do sedam (pa i više) puta. Kuće treba da su ponekoj logici/koncepciji gupisane, ne samo ponovljene. Kontekst terena u nagibu mora biti jasno prikazan. Pojednostavljeno rečeno: grafički kopirate strukturu koju ste radili na prethodnom času i istražujete mogućnosti za formiranje malog naselja, mikro-urbanizma, susjedstva i sl.

Fotografijom prikazati 2-3 postojeće izgrađene strukture (kuće, dvorišta, terase, ulice i sokaci itd.) na obodu lokacije, koje su na bilo koji način srodne vašim istraživanjima. Objasniti vrlo kratko – kao napomenu uz fotografiju – u čemo je srodnost.

Format: A3, foto materijal: crno-bijeli.

 

3. zadatak           Istraživanje osnovne mreže kretanja.

Na široj lokaciji grafički istraživati/skicirati (crtež,  boja, šara, različite debljine itd.) postojeće i poželjne načine kretanja, privremenog zadržavanja, okupljanja itd. Razmišljati o pješacima (odraslima, djeci, starima...), o biciklima, o automobilu,  autobusu, žičari, skijama... Dozvoljeno je koristiti se regulacionim planovima za MZ Paprikovac (pronaći na banjaluka.rs.ba ), ali je dozvoljeno – i poželjno – te planove kritički preispitivati, transformisati namjene površina (višeporodično u jednoporodično) i sl. Razmišljati o tome gdje je poželjno različite oblike kretanja razdvajati, a gdje povezivati i integrisati. Ne radite nikakvo „saobraćajno rješenje“, nego grafički razmišljate o tome kako biste htjeli da se dati prostor koristi.

U najskorije vrijeme ćemo pokušati da pribavimo karte sa tačnim visinskim kotama, a do tada je moguće služiti se Guglovim alatima za satelitske snimke, ličnom procjenom morfoloških razlika, i sl.

Format: A3, foto materijal: crno-bijeli.

Srećan rad!