Navigacija

Dani arhitekture – Banja Luka 2018. HERIT.CITY – Grad i nasljeđe

Konferencije i skupoviAktuelnostiArhitektura

Istraživački centar za prostor po četvrti put organizuje Dane arhitekture – Banja Luka od 4. do 10. juna. Događaj počinje u ponedjeljak, 04.06. uvodnim predavanjem i otvaranjem izložbi u kulturnom centru Banski dvor, a  centralni dio je simpozijum koji se održava u petak 8. i subotu, 9. juna u prostorijama Gradskog pozorišta ”Jazavac”, kada će svoj rad, vizije i ideje predstaviti najbolji protaganisti iz oblasti savremene arhitekture, jednako iz regiona i drugih evropskih zemalja.

Tema ovogodišnjih Dana arhitekture – Banja Luka je HERIT.CITY ili GRAD I NASLJEĐE i preispituje važno pitanje: kako stvoriti novi sloj urbane strukture, dajući dodatnu (novu) vrijednost prijašnjim uz ostvarivanje smislene veze između urbane prošlosti i njene budućnosti? Na tragu Evropske godine kulturnog nasljeđa 2018, zajedno sa učesnicima Dana 2018 razmatramo probleme integracije i inovacije naslijeđa u odnosu na dinamiku aktuelnog, umreženog i ubrzanog rasta gradova.

Predavači i gosti na Danima arhitekture – Banja Luka 2018. su: Gonzalo Alonso Núñez, Abalo Alonso (Španija), Krešimir Damjanović (Hrvatska), Milan Aleksić, A+B studio (BiH), Sonia Cohan, Dorte Mandrup (Danska), Michal Burak i Matúš Gomolčák, ATRIUM (Slovačka), Philipp Wemmer, Schenker Salvi Weber (Austrija) i Dijana Vučinić, DVARP studio / Kotor APSS (Crna Gora). U nedjelju je planirana stručno vođena posjeta spomenicima socijalističke Jugoslavije: Donja Gradina, Jasenovac (Kameni cvijet, Bogdan Bogdanović, 1966), Kozara nacionalni park (Spomenik Revoluciji, Dušan Džamonja, 1972).

Pored serija predvanja, program obuhvata izložbe: Sunčana strana modernizma - (Maroje Mrduljaš and Mira Stanić), Europa Nostra – Sharing heritage – sharing values i Arhitektonično - Ivan Antić (Dijana Milašinović Marić i Igor Marić). Izložbe će uz uvodno predavanje Igora Marića (Srbija) biti otvorene 4. juna 2018. god. u Kulturnom centru Banski dvor, sa početkom u 19:00.

Dane arhitekture – Banja Luka 2018 HERIT.CITY prati i višemjesečni međunarodni projekat small SCALE 2018, u kojem učestvuju studenti arhitekture, građevinarstva i geodezije sa Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i Fakulteta za Arhitekturui dizajn Norveškog univerziteta za nauku i tehnologiju (NTNU Trondhajm, Norveška), i koji će takođe biti predstavljen.

Dani arhitekture – Banja Luka se i ove godine održavaju uz podršku sponzora među kojima su kompanije Leo-Gres, Fabrika cementa Lukavac, Xella, Splendor, Feal, Urbis Centar, Xypex, Fundermax, Kolpa san, Knauf, Kronospan, Austrotherm, GMP, Baumit, Dacom trade, Sika, Elgrad, STO, Binis beton, Tea Promesa, Drvodom, Elda lux i drugi. Oni će u okviru mini sajma predstaviti brojne proizvode i usluge, informišući posjetioce o najnovijim dostignućima i ponudi na tržištu građevinske industrije.

Dani arhitekture – Banja Luka su jedan od najznačajnijih događaja u oblasti arhitekture i urbanizma u Bosni i Hercegovini. Koncipirani su kao godišnji, višednevni događaj kojem je cilj stvaranje solidne, aktivne i progresivne lokalne arhitektonske scene kao dijela globalne arhitektonske zajednice. Događaj uključuje predavanja i panel diskusije lokalnih i međunarodnih stručnjaka iz oblasti oblikovanja i stvaranja arhitektonskog i urbanog prostora, izložbe savremenih ostvarenja, radionice sa studentima, mini građevinski sajam, stručna vođenja, itd.

Pored stručne javnosti, Dani arhitekture – Banja Luka se takođe obraćaju i široj zajednici u cilju obrazovanja i afirmacije pozitivnih primjera arhitektonskih praksi. U težnji da se prostor u kojem živimo i djelujemo unaprijedi, Dani kontinuirano razmatraju neku od aktuelnih tema prepoznatih u lokalnom kontekstu, oslanjajući se na puno šire iskustvo različitih društvenih i kulturoloških prostora Evrope.

Sva dešavanja i najave se mogu pratiti na sajtu https://arch-days.com/, kao i na zvaničnoj fejsbuk i instagram stranici Dana arhitekture – Banja Luka 2018.

https://www.facebook.com/DaniArhitektureBL/

https://www.instagram.com/daniarhitekture_banjaluka/          

Video materijal, i sva predavanja Dana arhitekture – Banja Luka 2016. i 2017. mogu se pogledati na zvaničnom YouTube kanalu: https://goo.gl/ydNUqV

Video:

https://www.youtube.com/watch?v=icpLfbBdsho

https://www.youtube.com/watch?v=brRsSSMP1P4

 

https://lh5.googleusercontent.com/tgcOFVpfWRB_c-T-XIWMJPO1q_3bJSco5iIeGz-h9SnsSuGH2FW8Z4pM2iCu1Y1y3ex7dx92GKBRVJOJjjAXstxli0ClpMAdiHWcBnUYM1RLyqmesL1EVCdeuE9Jook1tAEV4pAnM643Elr7Ug  

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6310/Dani_arhitekture_Banjaluka_05.jpg
  • /uploads/attachment/vest/6310/Dani_arhitekture_Banjaluka_04.jpg
  • /uploads/attachment/vest/6310/Dani_arhitekture_Banjaluka_03.jpg
  • /uploads/attachment/vest/6310/Dani_arhitekture_Banjaluka_02.jpg
  • /uploads/attachment/vest/6310/Dani_arhitekture_Banjaluka_01.jpg
  • /uploads/attachment/vest/6310/Dani_arhitekture_Banjaluka_00.jpg