Navigacija

Radionica small SCALE 2018 na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu

Međunarodna saradnjaKonferencije i skupoviAktuelnostiArhitekturaSavez Studenata AGGFStudentska mobilnost

Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci je ove sedmice domaćin radionice Design thinking (08-12.04.)  u okviru projekta small SCALE 2018.

Projekat  podrazumijeva istraživanje teme urbane akupunkture, analitički i projektantski postupak, te izgradnju “male” urbanističko-arhitektonske strukture u otvorenom javnom prostoru u Banjoj Luci, koja se realizuje kroz studentsku radionicu. Projekat realizuje 20 studenata završnih godina arhitekture, građevinarstva i geodezije Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, Fakulteta za arhitekturu i dizajn Norveškog univerziteta za nauku i tehnologiju (NTNU Trondhajm), Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i mentori Istraživačkog centra za prostor. Partner je Grad Banja Luka.

U ovom okviru gostiAGGF-a su studenti NTNU, koji kroz zajedničku saradnju sa studentima sa sva tri studijska programa AGGF-a rade na izradi idejnog rješenja za strateški odabranu lokaciju  između kompleksa objekata Univerziteta u Banjoj Luci i rijeke Vrbas u naselju Obilićevo. Osim dinamičnog rada u međunarodnom interdisciplinarnom timu, na radionici se paralelno dešavaju druge različite aktivnosti. Studente je uz radne konsultacije o urbanističkoj postavci rješenja, pozdravila prof. dr Brankica Milojević (dekan AGGF-a), zatim Goran Dimitrić (ICP i Urbis centar), ispred autorskog tima za RP Jug 1, doc. dr Isidora Karan je predstavilarad ICP-a i izazov projekta, Branislav Cvjetković, dipl. inž.šum. (Šumarski fakultet Banja Luka) koji je govorio o pogodnim šumskim vrstama za univerzitetski park, doc. dr Malina Čvoro (prodekan za nastavu AGGF-a) je predstavila strukturu Fakulteta uz kratki osvrt na uticaj otvorenih javnih prostora pored rijeke na identitet gradova u Bosni i Hercegovini, Vanja, Emina i Nada (studenti arhitekture) su predstavile projekat Arhitektonski studentski kongres - Banja Luka 2018 (25-29.04.), small SCALE tim 2017 je podijelio njihova iskustva rada na prošlogodišnjem projektu itd. Studenti su takođe bili gosti g-dina Zorana Talića, predsjednika Skupštine grada Banja Luka, koji je izrazio interesovanje i podršku projektu.

Konačno, radionica se završava sa javnom prezentacijom projekta, koja će biti održana na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci (Stepe Stepanovića 77/3, sala 2) u četvrtak, 12. aprila u terminu 15:30-17:00, koja se organizuje sa ciljem ostvarivanja interakcije sa korisnicima prostora, predstavnicima lokalne uprave, potencijalnim sponzorima, medijima i građanima. Nakon što rješenje bude usaglašeno sa mišljenjem javnosti i studentima Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu, uslijediće izrada glavnog projekta, a završetak i promocija strukture su planirani od 02. do 08. 06. u okviru Simpozijuma Dana arhitekture - Banja Luka 2018, sa temom HERIT.CITY (Grad nasljeđa).

GALERIJA FOTOGRAFIJA 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6058/IMG_20180410_135346.jpg
  • /uploads/attachment/vest/6058/DSC_8035.jpg
  • /uploads/attachment/vest/6058/IMG_20180410_113541.jpg
  • /uploads/attachment/vest/6058/IMG_20180411_103504.jpg