Navigacija

Arhitektonsko-studentski kongres (ASK018) se vratio u Banjaluku

Međunarodna saradnjaKonferencije i skupoviAktuelnostiArhitekturaSavez Studenata AGGFRadionice i izložbeStudentska mobilnost

17. arhitektonsko-studentski kongres ASK018 Banjaluka od velikog je značaja za povezivanje studenata i profesora, razmjenu iskustava, ideja, načina rada i promišljanje budućih arhitekata sa prostora bivše države.

Ovaj kongres se nakon deset godina vratio u Banjaluku i održava se na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci.

Tanja Trkulja, jedan od organizatora ASK018 i docent na AGGF-u Banjaluka, kaže da se okupilo oko 90 učesnika iz Ljubljane, Novog Sada, Skoplja, Sarajeva, Beograda, Zagreba, Niša, Podgorice, Kosovske Mitrovice, Splita i Banjaluke.

"Kongres nam omogućava da mi nastavnici i studenti ostvarimo kontakte i razmijenimo znanja. Tema ovogodišnjeg kongresa je 'igra', koju će kroz tri radionice studenti prikazati svojim viđenjem", rekla je Trkulja.

Istakla je da je to i dobra prezentacija AGGF-a u Banjaluci, kako bi studente iz drugih gradova zainteresovali za master studije u gradu na Vrbasu.

Saša Rađenović, predavač na amsterdamskoj Akademiji za arhitekturu i jedan od mentora radionice na kongresu, kaže da će kroz radionicu koju vodi pokušati da vrati studente u djetinjstvo.

"Ovi događaji su vrlo važni za studente, jer postoji potreba da se oni druže i uspostavljaju kontakte", rekao je Rađenović.

Nenad Nikolić, student arhitekture na Fakultetu tehničkih nauka u Kosovskoj Mitrovici, kaže da će tokom radionice praviti male stvari za igru, odnosno kako na te igračke gledaju arhitektonskim očima.

"Pored toga, videću kako rade naše kolege u drugim gradovima, koji su nekad bili jedna država i nekada smo delili iste propise. Sada je sve odvojeno, ali nas spaja jedna nauka, arhitektura", rekao je Nikolić.

Sara Sokolovska, studentkinja arhitekture na Univerzitetu "Kiril i Metodije" u Skoplju, kaže da su kongresi značajni, jer se stvaraju novi kontakti i razmjenjuju znanja, te da je sigurna da će ponijeti i nova iskustva sa banjalučkog fakulteta.

Josipa Krtalić, studentkinja Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu, kaže da su ovi i slični događaji dobri kako bi izašli iz okvira u kojima uče.

Ivana Bejatović, student Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, nošena iskustvom sa prošlogodišnjeg ASK-a u Nišu, kaže da se pristupi studentima razlikuju od fakulteta do fakulteta, te da je svako novo iskustvo od značaja.

U okviru kongresa u subotu u 14:00 časova će biti otvorena izložba studentskih radova studijskog programa drugog ciklusa Arhitektura i urbanizam na AGGF-u, a zatvaranje kongresa je predviđeno za nedjelju 27.04.2018. u 10.30 časova.

Organizator ovogodišnjeg kongresa je Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet u Banjaluci i Istraživački centar za prostor, medijski pokrovitelji su "Nezavisne novine" i "Glas Srpske", a sponzori Hemijske čistionice AD, "Doob 3D Labs", "Leo-Gres" i "Vitinka" Zvornik.

Izvor: Nezavisne novine

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6130/ASK1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/6130/ASK2.jpg