Navigacija

Urbani kafe Banja Luka … 2030 … 2040 ...

Konferencije i skupoviAktuelnostiNovosti i obavještenjaRadionice i izložbeGostujuća predavanja

Katedra za urbanizam Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta i Centar za održivost i integrativni dizajn Univerziteta u Banjoj Luci, u saradnji sa Gradskom upravom Banja Luka i Istraživačkim centrom za prostor organizovali su u petak, 02.03. na Banjalučkom slavu, prvi urbani kafe u Banjoj Luci, koji je realizovan po metodologiji "world cafe".

U trenutku kada je grad Banja Luka, nakon više od 40 godina počeo sa procesom izrade novog Urbanističkog plana i Strategije integrisanog razvoja, javila se potreba da se stručna i široka javnost uključi u kreiranje vizije razvoja grada. Urbani kafe je u opuštenoj atmosferi, omogućio otvaranje složenog procesa kreiranja vizije, nudeći niz stručnih stavova kao polaznu osnovu za širu javnu raspravu o budućem razvoju grada.

Urbani kafe, koji je ovom prilikom okupio stručnjake iz oblasti urbanističkog i prostornog planiranja, ekonomiste, sociologe, ekologe, kreativce, predstavnike medija i druge stručnjake, bio je prilika za razgovor o nizu različitih tema, koje su moderirali članovi Katedre za urbanizam i njihovi prijatelji: o urbanizaciji (dr Brankica Milojević i dr Igor Kuvač), stanovanju (dr Nevena Novaković), privredi (Tijana Vujičić), javnom prostoru (dr Isidora Karan i dr Tanja Trkulja), strateškim projektima (Nevena Predojević), participaciji (dr Ranka Perić-Romić i dr  Malina Čvoro), održivosti (dr Ognjen Šukalo) identitetu (dr Dijana Simonović i  dr Ljiljana Došenović) i slici grada Banja Luka 2040 godine. Između niza različitih ideja, Banja Luka 2040 je zamišljena kao grad banja, grad luka, i banja i luka grad, taman grad, najljepši grad, novi grad, pejzažni grad, disperzni grad, grad-region, šah grad, policentrični grad, najevropskiji balkanski grad, mali/veliki grad...

Rad kafea je završen panel sesijom Vizija razvoja Banjaluke između strategije i urbanističkog plana u kojem su učestvovali prof. dr Brankica Milojević (Dekan, UNIBL - AGGF Banja Luka), prof. Ivan Rašković (Gradski arhitekta Banje Luke), Slobodan Stanarević (Načelnik odjeljenja za prostorno uređenje), Mirjana Stanković (UNDP, Savjetnik za strateško planiranje u okviru Strategije integrisanog razvoja Banja Luka), Zdravko Miovčić (Agencija za ekonomski razvoj - EDA Banja Luka, stručnjak za lokalni ekonomski razvoj i vođa tima za izradu MiPRO metodologije) i Tijana Vujičić - kao moderator (UNIBL-AGGF Banja Luka). Oni su zaključili  da je neophodna sinhronizacija vizije urbanističkog plana i strategije integralnog lokalnog razvoja grada Banje Luke, uz harmonizaciju procesa i povezivanje ključnih učesnika planiranja u čemu se preporučena serija urbanih kafea nameće kao odličan način participacije.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

 

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5938/Urbana_kafajpg__4_.jpg