Navigacija

Rezultati Konkursa za Hotel Zhetysu – Almati (KAZAHSTAN)

AktuelnostiArhitekturaStipendije

Donosimo rezultate studentskog konkursa za izradu urbanističko-arhitektonskog idejnog rješenja hotela u Almatiju, Kazahstan, koji je raspisala Kompanija Enterijer Janković d.o.o. Žiri u sastavu: doc dr Maja Đilas, mr Lazar Kuzmanov, doc dr Milena Kordić, doc dr Dragana Konstantinović i Vladimir Parezanović, M. Arh. je donio jednoglasnu odluku da se nagrade sljedeći radovi:

1. Nagrada ŠIFRA 24481, autora Neda Medić, Đorše Šebić i Nebojša Jeremić, svi sa Arhitektonsko-Građevisnko-Geodetskog fakulteta u Banjaluci
2. Nagrada ŠIFRA 12137, autor Nemanja Jović, Departman za arhitekturu FTN, Novi Sad
3. Nagrada ŠIFRA 19275, autori Milivoj Filipović i Nikola Horvat, Departman za arhitekturu FTN, Novi Sad

1. Nagrada
Prvonagrađeni rad je na najbolji način odgovorio na zaht
jeve konkursa i pokazao projektantsku zrelost u razmatranju svih aspekata raspisa. Programska distribucija u masama je zasnovana i urbanistički uspješna. Tema otvaranja ka parku i uvođenja pejzaža u unutrašnjost bloka je posebno vrednovana. Karakter arhitekture je primjeren namjeni i dodatno gradi ambijent unutrašnjeg prostora. Pristup prezentaciji je zreo, prilozi su jasni i tehnički prihvatljivi.

2. Nagrada
Drugonagrađeni rad razmatrao je objekat kao sistem masa u međusobnom odnosu, gd
je se njihovo povezivanje posebno programski i oblikovno razmatra. Unutrašnji javni prostori razmatratni su kao sistem otvorenih mjesta, sa zoniranjem. Materijalizacija objekta odgovara njegovoj namjeni i igrom sjenki na fasadama gradi eleganciju ambijenta i unutrašnjeg prostora. Prezentacija projekta je jasna, nivo razrade projekta je solidan.

3. Nagrada
Trećenagrađeni rad takođe razmatra predmetni tip kao grupnu formu, gd
je se javni prostor nalazi u njenom središtu. Veza hotelskog i komercijalnog dijela uspostavlja se preko elementa koji je podignut na više etaže, i u kojem je smješten sadržaj javne namjene. Materijalizacija objekta odraz je programske distribucije i gradi zanimljivu temu građenja slojeva u prostoru. U radu nedostaje humanija koncepcija otvorenog javnog prostora.

Na konkurs su prispjeli radovi sa Univerziteta u Banjaluci, Univerziteta u Beogradu, Univerziteta u Novom Sadu, sa Univerziteta u Nišu i sa Univerziteta u Podgorici.

http://www.enterijer-jankovic.co.rs/konkursi/