Navigacija

AP3 - predaja koncepta

Oglasna pločaArhitekturaArhitektonsko projektovanje 3 - AP3

Termin predaje: na kraju časa u četvrtak.

Vrlo je važno da sve pojmove i elemente koje smo do sada pominjali i  koristili (poput modula, tipa, „kartica“ sa kontekstom itd.) shvatite vrlo relaksirano. Niste dužni svoju arhitekturu definišete preko tih pojmova i elemenata – ali svakako možete, ako je to povoljno za vaše arhitektonske namjere i za vaš koncept.

Na času hoćemo da vidimo: vašu arhitekturu i vaše vizije stanovanja, kako u pojedinačnoj kući, tako i okviru susjedstva. Hoćemo da čujemo vaše stavove.

Dođite na čas kao arhitekti i kao autori, a ne kao neko ko pokušava da postigne „tačno“ rješenje (ne bi li se ono asistentu ili profesoru svidjelo).

Dvije male preporuke:

  1. Pošto se radi o zadatku koji se bavi prefabrikacijom, „tipskom“ kućom i projektovanjem bez (lokacijskog) konteksta, za ovu priliku bi vjerovatno (ne i obavezno) bilo dobro da se naglasi onaj dio vašeg koncepta koji se odnosi na grupisanje.
  2. Ukoliko se bavite modulom – ponovo: to nije obavezno – bolje je da ga prezentujete kao niz istraživanja (više različitih programa/funkcija u istom okviru i sl.) nego kao neko pročišćeno i gotovo rješenje. Prvo,  ne treba se zavaravati da ćete tako brzo i iz tako malo varijanti doći do optimalnog rješenja,  drugo,  modul je modul jedino onda kada je u stanju da u istom okviru postavi različite programe i funkcije). Takođe, ne zaboravite da je pronalaženje odgovarajućeg dimenzionalnog rješenja tek pola (ili manje) ukupnog problema: razmišljajte o kvalitetima stanovanja koje možete da postignete modulima (kombinovanjem modula,  grupisanjem kuća,  unutar samih modula itd.).

Relevantne razmjere: 1:100,  1:500, 1:200, 1:100

Sredstva: slobodoručni i tehnički crteži, konceptualne i radne makete, kao i bilo koje drugo sredstvo koje vam pomaže da definišete i prezentujete koncept.

Formati A3,  ali i drugi,  po potrebi.

Bez straha i grča!