Navigacija

Predstavljanje monografija „Vjerski objekti nacionalnih manjina u Republici Srpskoj“

KnjigeOglasna pločaAktuelnostiArhitekturaGrađevinarstvoGeodezijaNovosti i obavještenjaSavez Studenata AGGF

Monografija „Vjerski objekti nacionalnih manjina u Republici Srpskoj“ se bavi sakralnom arhitekturom nacionalnih manjina na teritoriji Republike Srpske, kao najznačajnijim materijalnim tragovima njihovog boravka na ovom prostoru. Pored teme vjerskih objekata nacionalnih manjina, monografija se bavi i analizom kretanja broja domaćeg i doseljenog stanovništva, kroz obradu podataka popisa stanovništva provođenih od 1879. do 1991. godine. Monografija takođe daje prikaz zakonodavne regulative vezane za nacionalne manjine. Vjerski objekti nacionalnih manjina sagledani su i kroz prizmu razvoja i promocije turizma.

Izvori su prevashodno arhivska građa iz nacionalnog i vjerskih arhiva, objavljene knjige, radovi sa malobrojnih skupova posvećenih ovoj tematici, radovi iz časopisa i zbornika, koji istina nisu uvijek imali za primarni cilj istraživanje ove grupe objekata, nego su se češće bavili temom kolonizacije, te neobjavljena građa iz lokalnih arhiva vjerskih zajednica.

Cilj koji monografija „Vjerski objekti nacionalnih manjina u Republici Srpskoj“ ima je primarno dokumentovanje i valorizacija arhitektonskih karakteristika ovih objekata, a pored toga i opšta promocija i prezentovanje ovog značajnog fundusa vjerskih objekata, kao posljedice života i djelovanja više nacionalnih manjina u Republici Srpskoj kroz nekoliko vijekova.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5084/pozivnica_i_plakat_vjerski_objekti-01.jpg