Navigacija

Sastanak SS AGGF-a sa gradonačelnikom Banja Luke Igorom Radojičićem

AktuelnostiSavez Studenata AGGF

Savez studenata AGGF-a predvođeni potpredsjednikom Borisom Korićancem i članom Saveza Danijelom Markovićem imali sastanak sa gradonačelnikom Banja Luke Igorom Radojičićem. Na sastanku je dogovorena saradnja i povezivanje Saveza studenata Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta i Gradske uprave Banja Luka. Iskazana je obostrana zainteresovanost za saradnju  i sa gradonačelnikom je konstatovano da postoji širok spektar prostora za saradnju. Na sastanku je bilo riječi o konkretnim projektima na kojima bi studenti u sklopu predmeta i radionica mogli raditi za Grad te o novim idejama i kreativnom angažmanu za neiskorištene i napuštene prostore u Gradu.

Razgovarano je i o realizacija sporazuma koji je potpisan između Univerziteta u Banjoj Luci i Gradske uprave Banja Luka, gdje bi studenti u toku školovanja mogli da vrše istraživačke radove i projekte u sklopu predmeta i koji pomažu Gradu Banja Luci u donošenju odluka o projektovanju i urbanizmu gradskog prostora, a isto tako studenti bi tu stekli neki vid praktične nastave, te o volontiranje u gradskoj upravi. Studentima bi to bilo veoma korisno, upoznali bi funkcionisanje gradske uprave, razvijali bi svoje stečeno znanje na fakultetu u praksi. Samim tim studenti bi pomogli gradskoj upravi u donošenju nekih odluka. Volonterski rad u gradskoj upravi bi studentima u njihovom daljem razvoju bio veoma koristan kako bi sutra studenti bili upućeniji u rad gradske uprave i odnos institucija sa privatnim sektorom.

Zatim mapiranje napuštenih i zapuštenih javnih prostora , prostori koji danas imaju ili nemaju strukturu i koji su zapušteni, studenti bi analizama i svojim prijedlozima  tim prostorima dali novu svrhu i izvršili bi regeneraciju i aktivaciju tog prostora.

Analiza prostora (potencijalni prostori gdje grad nije siguran šta bi tu moglo da se desi,studenti bi u sklopu predmeta i radionica vršili analize i projekte, davali prijedloge o mogućim i potencijalnim svrhama prostora)

Biciklističke staze (studenti bi analizama i projektima davali prijedloge za biciklističke rute na područja grada Banja Luke i kako saobraćaj da se prilagodi biciklizmu. Pozitivan primjer i od koga bi mogli dosta naučiti je grad Ljubljana i njihov gradski arhietkta Janez Koželj,koji je postepeno gradske ulice i raskršća prilagođavao biciklizmu i izbacivao kolski saobraćaj)

Procesi u gradu (Banja Luka se danas ubrzano razvija i gradi, međutim nije svaka gradnja kvalitetna i dobra, tu bi studenti sa profesorima mogli sa gradskom upravom razmjenjivati svoja mišljenja i diskutovati o tome kako kvalitetno urediti ili uraditi nešto)

Odnos centra i prigradskih naselja (bolje povezivanje,davanje novih sadržaja prigradskim naseljima)

Dizajn mobilijara (Svaki veći Evropski grad ima karakteristične izglede svoga mobilijara, tako bi i Banja Luka kao veliki grad trebalo da ima. Studenti bi mogli dizajnirati nadstrešnice za bicikle, klupe, kante za otpatke, putokaze, autobuska stajališta, kontejnere i prostore za njihovo postavljanje ...)

Uređenje (uniformisanje) bašta kafića- (kao i svaki veći grad i Banja Luka bi trebala da ima karakteristične izlede bašta kafića, tu bi istostudenti mogli kroz radionice projektovati bašte.

Na sastanku je dogovoreno da će se formirati tim za male intervencije u prostoru za uljepšavanje grada.

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/4842/ss_AGGF.jpg