Navigacija

Učenici Gimanzija iz Kajzerslauterna i Banjaluke u posjeti AGGF-u

Međunarodna saradnjaAktuelnosti

Učenici Banjalučke Gimnazije i njihovi gosti, učenici Gimnazije ''Heinrich Heine'' iz Kajzerslauterna, zajedno sa svojim nastavnicima, posjetili su AGGF 27.4. Njih je, u ime Fakulteta, pozdravio prodekan za naučnoistraživački rad doc. dr Aleksandar Borković, dok je djelatnost fakulteta predstavio doc. dr Miroslav Malinović.

S obzirom da su Kajzerslautern i Banja Luka gradovi partneri, nastavnici njemačkog jezika Sanja Topić i Saša Travar su oktobru 2016. u Kajzerslauternu dogovorile saradnju između ove dvije srednje škole. Saradnja se realizuje u okviru MINT projekta koji podržava i finansira fondacija njemačkog Telekoma. Tako su Susanne Scheffler-Hausbrandt, nastavnik matematike i fizike u Gimnaziji ''Heinrich Heine'' i dr Martin Bracke, šef katedre za matematiku na univerzitetu u Kajzerslauternu, došli u Banjaluku zajedno sa 12 učenika. U periodu od 24.4. do 28.4, zajedno sa 15 učenika Banjalučke Gimnazije, radili su na projektu izrade softverskog i hardverskog dijela 3D štampača. U junu se saradnja nastavlja u Kajzerslauternu, a jedan od dva izrađena 3D štampača će biti poklonjen Banjalučkoj Gimnaziji. Ovaj projekat je početak saradnje čiji je krajnji cilj osnivanje Akademije mladih inženjera u Gimnaziji Banja Luka.

Gosti iz Njemačke su željeli da tokom boravka posjete i jedan Fakutlet Univerziteta u Banjoj Luci, i odluka je pala upravo na AGGF - što se ispostavilo kao odličan izbor. Srdačno su dočekani, a odmah su se našle i zajedničke teme i prijedlozi buduće saradnje. Iskustva gostiju iz Kajzerslauterna nedvosmisleno ukazuju na pozitivne efekte uključivanja srednjoškolaca u naučnoistraživački rad, te je dogovoreno da AGGF u narednom periodu podrži ovaj i slične projekte.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/4165/Posjeta_Kajzerslautern_2017__6_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/4165/Posjeta_Kajzerslautern_2017__12_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/4165/Posjeta_Kajzerslautern_2017__3_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/4165/Posjeta_Kajzerslautern_2017__2_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/4165/Posjeta_Kajzerslautern_2017__16_.jpg