Navigacija

Dani matematike

AktuelnostiRadionice i izložbe

AGGF je i ove godine uzeo učešće na manifestaciji Dani matematike, koju organizuje Ministarstvo nauke i tehnologije Republike Srpske, sa radionicom Čudesna geometrija origamija i prezentacijom Geometrijskog kofera. Dani matematike se održavaju 15. i 16. oktobra. Program manifestacije možete preuzeti na sljedećem linku.

Radionica_ Čudesna geometrija origamija pokazaće učesnicima kakvi sve mozaični oblici mogu da se dobiju savijajući jedan list papira čiji su nabori pravilni poligoni. Ovakva vrsta savijanja papira naziva se origami tessellations ili mozaični origami.


Origami je umjetnost savijanja papira koja se vezuje za japansku kulturu. Origami je japanska složenica, nastala od riječi ori što znači savijanje i riječi kami - papir. U posljednje vrijeme, riječ origami se koristi za sve tehnike savijanja, nezavisno od materijala koji se koristi. Cilj origamija je transformisati ravanski element u konačnu „skulpturu“ koristeći tehnike savijanja.

Koordinatori radionice: Dragana Tepić i Maja Ilić

Geometrijski kofer je rezultat projekta Geometrija u osnovnoj školi nastao 2009. godine zalaganjem Regionalnog centra zmatematiku i geometriju u Gracu sa ciljem da se obezbijedi podrška i zajednički rad sa obrazovnim institucijama na poboljšanju prostornih sposobnosti kod djece.

Kofer ima osam tematskih jedinica:

  • Pravljenje i crtanje
  • Geo-tabla
  • Geo-kocka
  • Tijela
  • Make ’n’ Break - napravi i sruši
  • Zagonetka oblika
  • Ogledaljenje
  • Dijelovi kocke

Geometrijski kofer će prezentovati Dragana Tepić i Maja Ilić sa studentima sa AGGF-a: Marija Lukač, Nikola Matić, Milana Nedimović, Danijela Pavičić, Dajana Papaz, Dragana Ljuboja, Stefan Ilišković i Biljana Petrović.

 Izvještaji sa Dana matematike

Emisija "Kvadrat na znanje", RTRS (od 5.40 minuta)

Ministarstvo nauke i tehnologije

Ministarstvo prosvjete i kulture

Prirodno-matematički fakultet, Univerziteta u Banjoj Luci

Srna (prvi dan)

Srna (drugi dan)

Portal klix

RTRS (prvi dan)

RTRS (drugi dan)

Portal srpskacafe.com

Ugostiteljsko-trgovinska-turistička škola, Banja Luka

Nezavisne novine