Navigacija

CEEPUS

Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci od 2009. godine učestvuje u Centralno-evropskom programu razmjene univerzitetskih studija (Central European Exchange Program for University Studies). Program trenutno obuhvata 15 zemalja članica, a to su: Albanija, Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Mađarska, Sjeverna Makedonija, Moldavija, Poljska, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Srbija, Hrvatska, Crna Gora i Češka. Pravni osnov za CEEPUS program je međunarodni ugovor kojeg potpisuju sve zemlje članice.

CEEPUS-ova osnovna aktivnost je razvijanje akademske saradnje Centralne i Jugoistočne Evrope kroz formiranje mreža fakulteta unutar kojih su studenti i nastavnici mobilni.

CEEPUS mreže u kojima učestvuje AGGF:

CII-BG-0022-05-0910 – Teching and Learning Civil Engineering in European Context

Mreža je uspostavljena 2009 godine, njen osnivač je Univerzitet za arhitekturu, građenje i geodeziju u Sofiji, Bugarska, a članice mreže su građevinski fakulteti ili građevinski odsjeci iz Podgorice, Ljubljane, Skoplja, Konstance, Brna, Podgorice, Beča, Sofije i Bratislave

Studenti i nastavnici studijskog programa građevinstvo mogu da apliciraju za boravak na nekom od fakulteta iz mreže. Boravak traje od 1 do 3 mjeseca, podrazumjeva učešće u nastavi i u potpunosti je finansiran od strane CEEPUS-ovog fonda. Za razmjenu se mogu prijaviti i studenti i nastavnici sa drugih studijskih programa u kategoriji Freemovers. Kategorija je rezervisana za studente i nastavnike škola van mreže. Stipendije u ovoj kategoriji se dodjeljuju nakon što se dodijele sve stipendije unutar mreže.

Učešće u nastavi je zasnovano na ekvivalenciji bodova (ECTS), i ostvareni bodovi u toku razmjene su priznati od strane matičnog fakulteta (kada to plan i program dozvoljavaju).

Koordinator AGGF-a u mreži je doc. dr Aleksandar Borković

kontakt: aleksandar.borkovic@aggf.unibl.org

 

CIII-RS-1513-01-2021 (Umbrella) - CROSS/HOUSE: Sustainable Housing – Cross-Cultural Society

Nova akademska mreža „CROSS/HOUSE“ je prihvaćena u aprilu 2020. godine kao „umbrella“ mreža u okviru koje će se ralizovati razmjene studenata i profesora iz podunavskih i njima susjednih država središnje, istočne i jugoistočne Evrope. Tema predložene mreže je obrazovanje platforme visokog obrazovanja za istočnoevropske studije stanovanja kroz arhitekturu i urbanizam. Najuočljiviji razlog za izbor teme je raskorak između brzog razvoja stambenog sektora u Istočnoj Evropi, sa tim povezanih brojnih naučnih istraživanja s jedne strane i nedostatka odgovarajućeg odraza date dinamike u visokom obrazovanju s druge strane. Shodno ovome, glavni cilj predložene akademske mreže je uspostavljanje osnova za stvaranje budućih istočnoevropskih studija stanovanja na fakultetima za arhitekturu i urbanizam koji čine konzorcijum u ovoj mreži.

Ustanove-učesnici u mreži razmjene:

  1. Univerzitet u Beogradu – Arhitektonski fakultet, Srbija (RUKOVODILAC)
  2. Univerzitet u Banjaluci – Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet, Republika Srpska, Bosna i Hercegovina
  3. Češki tehnički univerzitet u Pragu – Arhitektonski fakultet, Češka republika
  4. Budimpeštanski univerzitet za tehnologije i privredu – Arhitektonski fakultet, Mađarska
  5. „Tadeuš Košćuško“ tehnički univerzitet u Krakovu – Arhitektonski fakultet, Poljska
  6. Tehnički univerzitet u Temišvaru – Fakultet za arhitekturu i urbanističko planiranje, Rumunija
  7. Univerzitet u Mariboru – Fakultet za građevinarstvo, saobraćaj i arhitekturu, Slovenija

Više informacija o mreži moguće je pronaći na veb stranici CEEPUS-a:

https://www.ceepus.info/upload/FileViewer.aspx?ID=AC9EFF9D6CCC63C2BAA3C3133D6ED98CBE7ECC5E522AD73BB786C8F4213CA615

 

Dalja obavještenja vezana za aktivnosti u mreži pratiti na sajtu fakulteta.

http://aggf.unibl.org/sr/djelatnost/medjunarodna-saradnja/programi-mobilnosti/ceepus

 

Koordinator AGGF-a u mreži je doc. dr Tijana Vujičić

kontakt: tijana.vujicic@aggf.unibl.org

 

Generalne informacije o CEEPUS programu možete naći na stranici www.ceepus.info.

Slike

  • /uploads/attachment/strana/84/CEEPUS.jpg